Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Inrikesministeriet utmanar finländare att delta i flaggningstalko

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 21.6.2017 8.00
Pressmeddelande 64/2017

Idag hissade inrikesminister Paula Risikko flaggan i topp för Finlands flagga och finländska värderingar. Alla organisationer inom statsförvaltningen har bjudits in att delta i överraskningsflaggningen.

- Det är ingen officiell flaggdag idag, men flagga kan man varenda dag om man så vill. Inrikesministeriet flaggar idag för de värderingar den blåvita representerar, såsom jämlikhet, tolerans och trygghet, berättade Risikko då hon hissade flaggan.

Kampanjen #flaggar är ett led i Finlands 100-årsjubileum vid inrikesministeriet. På inrikesministeriets kampanjwebbplats kan varje finländare gå in och skapa en egen #jagflaggar-bild med en värdering eller ett glädjeämne som är viktigt för just dig, och sedan dela den digitala flaggan i sociala medier.

- Flaggningen har för många blivit en avlägsen och lite formell sak, vilket det inte alls borde vara. Alla har inte heller en flaggstång. Vi vill skapa nya och fria möjligheter för finländarna att flagga eftersom Finlands flagga tillhör oss alla, berättar specialsakkunniga Hanne Huvila på inrikesministeriet.

Med jämna mellanrum får inrikesministeriet frågor om flaggningsreglerna. Huvila påminner om att privatpersoners flaggning nästan inte alls regleras:

- Flaggningen är något glatt och värdefullt som inte bara ska vara en del av de officiella flaggdagarna: flagga kan du varenda dag om du har anledning till det, bara du strävar efter att hala den innan det blir mörkt, fortsätter Huvila.

I samband med kampanjen publiceras också inrikesministeriets anvisningar för flaggning. De har illustrerats av kvinnan som skapat serien Finnish Nightmares, Karoliina Korhonen. I serieteckningarna konfronteras finländaren Matti med de vanligaste problemen kring flaggning.

Kampanjen #jagflaggar fungerar så här:

  1. Gå till adressen intermin.fi/liputan eller intermin.fi/flaggar
  2. Ladda upp ett fotografi i tjänsten med ett tema som är viktigt för dig
  3. Berätta vad du flaggar för.
  4. Hissa flaggan i topp genom att dela bilden i sociala medier
     

Ytterligare information:

Hanne Huvila, specialsakkunnig, tfn 0295 488 313, [email protected]
Minna Piirainen, kommunikationsexpert, tfn 0295 488 288, [email protected]

Intermin.fi/liputan
Intermin.fi/jagflaggar

 

 
Tillbaka till toppen