Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Inrikesministrarna diskuterar utländska stridande som återvänder från konfliktområden

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 8.12.2016 10.29
Pressmeddelande

EU:s inrikesministrar sammanträder i rådet för rättsliga och inrikes frågor i Bryssel den 9 december. Inrikesminister Paula Risikko företräder Finland vid mötet. På agendan står teman som gäller migration och terrorism. Ett tema är frågor som rör personer som återvänder från konfliktområden i Syrien och Irak.

Finland anser det vara viktigt att man på EU-nivå mellan alla medlemsstater för en diskussion om de utmanande frågor som rör personer som återvänder till Europa från konfliktområden. Skaran av personer som återvänder är brokig. Bland dem finns utländska stridande som deltagit i strider i konfliktområden, män och kvinnor som på andra sätt stött eller deltagit i uppbyggnaden av det så kallade kalifatet samt barn som vuxit upp i en våldsam miljö.

Det är viktigt att kartlägga hur EU-länderna tillsammans kan bemöta följderna av detta fenomen bland annat genom att sprida information om fungerande praxis i medlemsländerna.

- I Finland har man redan tagit itu med saken. Under ledning av inrikesministeriet har man börjat bereda en verksamhetsmodell som har som mål att minska risken för våld och radikalisering bland dem som återvänder från konfliktområden. De återvändande identifieras och hänvisas till lämpliga tjänster. Man klarlägger förutsättningarna för att inleda en straffprocess, och en förundersökning inleds alltid när det är möjligt, berättar minister Risikko.

Finland stöder samarbetet mellan EU och tredjeländer. Antalet personer som begett sig från Europa till konfliktområdena i Syrien och Irak är betydande, och dessa utgör en utmaning för säkerhetsmyndigheterna i dels Finland, dels Turkiet och andra tredjeländer. I Finland har myndigheterna identifierat cirka 80 personer som har begett sig till dessa områden.

Ytterligare upplysningar:
Laura Yli-Vakkuri
, överdirektör, tfn 040 720 2216, [email protected]

 
Tillbaka till toppen