Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Regeringen satsar 25 miljoner euro på högskoleutbildningen

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 3.2.2017 13.32 | Publicerad på svenska 3.2.2017 kl. 14.06
Pressmeddelande

Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen har beviljat högskolorna 25 miljoner euro i specialunderstöd för att utveckla högskoleutbildningen. Bidragen ska förbättra kvaliteten på inlärning, undervisning och handledning samt lärande med utgångspunkt i de studerande. Därtill främjas växelverkan mellan utbildningen och det omgivande samhället, högskolesamarbeten och en modernisering av inlärningsmiljöerna. Bidragen som beviljats främjar målsättningarna i regeringens spetsprojekt för En snabbare övergång till arbetslivet.

- Med anslagen stöder man reformen av antagningarna av studerande, utvecklar flexibla studievägar, moderniserar inlärningsmiljöerna och utbudet på digitala studier samt högskolesamarbetet och samarbetet mellan högskolor och läroanstalter på andra stadiet. Höjningen av kvaliteten på högskoleutbildningen stärker universitetens och yrkeshögskolornas konkurrenskraft internationellt, säger undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen.

Specialunderstödet ingår i regeringens spetsprojekt En snabbare övergång till arbetslivet.

Undervisnings- och kulturministeriet finansierar 17 utvecklingsprojekt. De betonar följande teman: gemensamma studieutbud, korsvisa studier samt datasystem, de studerandes välbefinnande samt tillgänglighetsaspekter, engagemang i arbetet och karriärhandledning, utveckling på studie- och forskningsområdet, kompetenshöjning i fråga om högskolepedagogik och digital pedagogik, antagningen av studerande samt språkundervisning.

Ca 13,2 miljoner av finansieringen anslås för projekt som i första hand sökts av ett universitet och ca 11,8 miljoner euro för projekt som i första hand sökts av en yrkeshögskola. Ett villkor för finansieringen är högskolesamarbete, vilket betyder att finansieringen också kan ges till andra högskolor som deltar i samarbetet i enlighet med deras inbördes avtal. Undervisnings- och kulturministeriet fick in 42 ansökningar, och sammanlagt delade ministeriet ut 73 miljoner euro.

- Projekten som beviljats finansieringen är till nytta för de studerande och högskolefältet på bred front. De kommer att resultera i till nya verksamhetsmodeller, digitala inlärningsmiljöer och studieutbud, vilket snabbar upp studierna, gör det lättare för de studerande att bli klara på kortare tid och ger dem möjligheter att studera året runt, understryker minister Sanni Grahn-Laasonen.

Det fanns också flera fina projekt som vore värda att gå vidare med, men nu blev utan finansiering. Redan i mars kommer det ändå en ny chans att ansöka om specialunderstöd för projekt som genomförs 2018-2020.

De projekt som nu beviljats finansiering inleds 2017 och avslutas senast 2019. Alla projekt ska lämna in en mellanrapport sommaren 2018.

Ytterligare information:
- specialmedarbetare Heikki Kuutti Uusitalo, tfn 050 302 8246, [email protected]
- översinspektör Ilmari Hyvönen, tfn 02953 30117, [email protected]
- undervisningsrådet Johanna Moisio, tfn 0295 3 30216, [email protected]
- undervisningsrådet Aija Töytäri, tfn 0295 3 30197, [email protected]
- undervisningsrådet, gruppchef Birgitta Vuorinen, puh. 0295 3 30335, [email protected] 


Projekt som beviljats finansiering

 
Tillbaka till toppen