Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Försvarsminister Niinistö: Nu är det arméns tur

försvarsministeriet
Utgivningsdatum 12.9.2016 9.30
Pressmeddelande

Försvarsminister Jussi Niinistö förde fram sin hälsning vid öppnandet av den 218:e försvarskursen i Helsingfors den 12 september 2016. Minister Niinistö betonade i sin hälsning utvecklandet av armén med koncentrering på arméns operativa trupper. Enligt Niinistö utvecklas arméns kapaciteter för närvarande med flera betydande anskaffningar.

Niinistö betonade alla försvarsgrenars betydelse för vår militära försvarsförmåga: "Om någon av dem inte är i skick, fungerar försvaret inte".

De strategiska projekt som inleddes under det gångna året, marinens stridsfartygsprojekt Flottilj 2020 och HX-projektet som ersätter Hornet-jaktplanen, är enligt Niinistö viktiga för Finland när det gäller att försäkra sig om att marinen och flygvapnet har handlingsförmåga. Utvecklandet av armén har emellertid fått mindre uppmärksamhet i medierna: "Före marinens och flygvapnens projekt, som huvudsakligen realiseras under nästa decennium, är det arméns tur. Man kan säga att denna riksdagsperiod är arméns", konstaterade Niinistö i sin hälsning.

Det att luftvärns-, pansarvärns- och artillerisystemen föråldras har enligt Niinistö utgjort de största utmaningarna. Målet för det pågående projektet för ett operativt artilleri är att ersätta det artilleri som delvis föråldras på 2020- och 2030-talen: "Syftet är att ett nytt operativt artillerisystem ska stå till arméns förfogande vid början av 2020-talet."

I sin hälsning tog Niinistö också upp de förluster som Finlands anslutning till Ottawakonventionen, som förbjuder infanteriminor, orsakade arméns prestationsförmåga. Enligt Niinistö har en del av de förlorade prestationsförmågorna kunnat ersättas fram till i dag: "Ersättande lösningar har sökts och i detta har den inhemska industrin varit glädjande aktiv. Produkter som redan finns och som grundar sig på inhemska innovationer är bl.a. laddningar med riktad splitterverkan och sådana som förhindrar röjning. Det finns trots det ännu rum för nya inhemska innovationer."

Minister Niinistös tal kan i sin helhet läsas på finska på adressen: www.defmin.fi/puheet (på finska).

 
Tillbaka till toppen