Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Försvarsminister Niinistö: Vi har inte råd med tvära inbromsningar i fråga om försvarsförmågan

försvarsministeriet
Utgivningsdatum 13.9.2016 18.30
Pressmeddelande

I ett UKK-föredrag, som försvarsminister Jussi Niinistö höll hos Paasikivi-Samfundet, koncentrerade han sig på materiel- och utbildningsbrister, som har uppkommit som en följd av de nedskärningar som har inriktats på försvarsmakten. "Materielbrister har vi bl.a. inom pansarvärnet, luftvärnet, signal- och ledningssystemen samt i fråga om ammunition", konstaterar minister Niinistö.

Enligt Niinistö är rekommendationerna i en slutrapport, som utarbetades under riksdagsledamot Ilkka Kanervas ledning år 2014, delvis redan föråldrade: "Gruppen tog inte ställning till nivån på verksamhetsutgifterna. I den försvarsredogörelse som nu ska utarbetas är syftet att staka ut de riktlinjer som behövs i fråga om budgeteringen av såväl materiel som också verksamhetsutgifter. Endast på detta sätt kan vi ge försvarsmakten en tillräcklig grund för att utveckla försvarsförmågan på lång sikt."

Niinistö poängterar betydelsen av de strategiska projekt som inte ingår i den normala budgeten. Sådana är projektet Flottilj 2020 som realiseras för att ersätta marinens stridsfartyg och HX-projektet som ska ersätta Hornet -jaktplanen: "Med tanke på försvaret som helhet är det ytterst viktigt att dessa strategiska projekt kan realiseras planenligt. Till storleksklassen är det trots allt fråga om så stora anskaffningar att de inte kan finansieras inom den normala försvarsbudgeten."

Enligt minister Niinistö var det fel att skära ned på den krigstida styrkan, och detta bör repareras så snabbt som möjligt. "I en föränderlig situation blir vi tvungna att allvarligt överväga att delvis återställa den krigstida styrkan", konstaterar Niinistö.

Minister Niinistös tal kan i sin helhet läsas på finska på adressen:
www.defmin.fi/puheet

 
Tillbaka till toppen