Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Suomen ja Saksan eurooppaministerit keskustelivat energiasta ja turvallisuustilanteesta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 17.3.2022 17.43
Tiedote 183/2022
Ministerit Tuppurainen ja Luhrmann keskustelevat neuvoston kokouksessa Brysselissä

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen tapasi torstaina 17. maaliskuuta Berliinissä kollegansa, Saksan eurooppaministeri Anna Lührmannin. Ministerit keskustelivat Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vaikutuksia Euroopassa ja erityisesti energiasektorilla.

Molemmat ministerit korostivat kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden tärkeyttä irtautumisessa Venäjän fossiilisesta energiasta ja siirtymisessä uusiutuviin energialähteisiin. Myös energiahuoltovarmuuden merkitys korostuu tässä ajassa.

Ministerit keskustelivat seuraavan viikon yleisten asioiden neuvoston kokouksesta. Kokouksessa valmistellaan maaliskuun Eurooppa-neuvostoa, jossa on tarkoitus hyväksyä ns. strateginen kompassi. Strategisella kompassilla tarkoitetaan EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyön suunnan määrittämistä ja tavoitteiden kirkastamista seuraavan 5-10 vuoden aikana.

”Elämme ajassa, jossa on välttämätöntä panostaa EU:n vahvistamiseen myös ulko- ja turvallisuuspolitiikassa sekä puolustusyhteistyössä. EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä pitkällä aikajänteellä kuvaavan strategisen kompassin hyväksyminen on yksi tärkeä edistysaskel Euroopan turvallisuuden kehittämiselle”, Tuppurainen sanoo.

Ministeri Tuppurainen tapasi myös Saksan liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Michael Rothin. Myös tässä tapaamisessa päähuomio oli Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan ja sen monissa seurausvaikutuksissa Euroopalle. Esillä oli myös oikeusvaltiomekanismin ajankohtainen tilanne ja tuki komissiolle.

Ministeri Tuppurainen matkusti Berliiniin osana pääministeri Sanna Marinin delegaatiota, joka tapasi Berliinissä Saksan liittokansleri Olaf Scholzin 16. maaliskuuta.
 
Lisätietoja: erityisavustaja Saara Pokki (EU-asiat) p. 0295 160 620, valtioneuvoston kanslia
 

 
Sivun alkuun