Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtiovarainministerit käsittelevät Kreikkaa ja pääomamarkkinaunionia

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 21.4.2015 14.35
Tiedote

Euroryhmä käsittelee Kreikan rahoitustukiohjelman tilannetta perjantaina 24. huhtikuuta. Koko EU:n valtiovarainministerit pitävät 24.–25. huhtikuuta epävirallisen Ecofin-kokouksen, jonka pääaiheeksi nousee pääomamarkkinaunioni. Suomea edustaa Riiassa valtiovarainministeri Antti Rinne, Ecofinissä myös Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.

Euroryhmä eli euromaiden valtiovarainministerit sopivat helmikuussa, että Kreikan nykyistä lainaohjelmaa pidennetään neljällä kuukaudella kesäkuun loppuun. Tässä yhteydessä Kreikka sitoutui tervehdyttämään julkista talouttaan, jatkamaan laajoja rakenneuudistuksia ja pitämään kiinni sovitusta velkakestävyystavoitteesta.

Kreikan on määrä valmistella tarkennettu toimenpideohjelma instituutioiden eli troikan (EU:n komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF) kanssa huhtikuun loppuun mennessä.

Euroryhmä kuulee nyt troikan arvion Kreikan taloustilanteesta ja toimenpideohjelman valmistelujen etenemisestä. Tämän pohjalta ministerit arvioivat ohjelman tilaa, mutta päätöksiä maksueristä ei ole tarkoitus tehdä.

Kreikka voi saada lainaohjelman maksueriä vain, jos maa toteuttaa sovitut toimet. Seuraavien maksuerien suuruus on yhteensä noin 7,2 miljardia euroa. Tämä jakautuu suunnilleen puoliksi euromaiden ja IMF:n kesken.

Euroryhmä saa raportin Espanjan tilanteesta ohjelman jälkeen. Espanjan talous ja rahoitusvakaus ovat kehittyneet edelleen myönteisesti, ja maa on jo toisen kerran lyhentänyt lainaansa Euroopan vakausmekanismille (EVM) etuajassa.

Euroalueen taloustilannetta ministerit käsittelevät erityisesti kasvun ja työllisyyden näkökulmasta.

Seuraavan kerran euroryhmä kokoontuu 11. toukokuuta.

Taustatietoa rahoitustukiohjelmista

Epävirallisessa Ecofinissä keskustellaan pääomamarkkinaunionista

Ecofin-neuvoston epävirallisen kokouksen pääaiheeksi nousee keskustelu pääomamarkkinaunionin luomisesta. Komissio julkisti aiheesta helmikuussa vihreän kirjan eli keskustelunavauksen.

Valtiovarainministerit keskustelevat myös veronkierron ja aggressiivisen verosuunnittelun estämisestä.

Euroopan investointiohjelma nousee esille, kun ministerit käsittelevät investointien esteiden purkamista. Aiheesta alustaa teollisuusmaiden järjestö OECD:n pääsihteeri Angel Gurría.

Keskustelua käydään myös EU:n taloustilanteesta. Valtiovarainministereiden lounasaiheena ovat EU:n budjetin lyhyen ja pitkän aikavälin haasteet.

Vakiintuneeseen tapaan epävirallisen Ecofinin keskusteluihin osallistuvat paitsi ministerit myös EKP:n pääjohtaja ja EU-maiden keskuspankkien pääjohtajat, Suomesta pääjohtaja Erkki Liikanen. Kokouksessa ei tehdä päätöksiä, koska se on epävirallinen.

Ecofin-neuvosto kokoontuu seuraavan kerran 12. toukokuuta.

Pääomamarkkinaunioni helpottaisi yritysrahoituksen hankintaa (tiedote 18.2.)
EU:n investointirahaston perustaminen etenee (uutinen 10.3.)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Martti Salmi, puh. 0400 510 304, [email protected]
Finanssineuvos Pekka Morén (ohjelmamaat), puh. 02955 30290, [email protected]

 
Sivun alkuun