Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ministeri Rehula: Sairaaloitten toimivaa työnjakoa pohdittava alueilla

Julkaisuajankohta 19.5.2016 14.28
Tiedote 70/2016

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula vetoaa sairaanhoitopiirien johtajiin, että nämä neuvottelisivat erityisvastuualueittain siitä, miten erikoissairaanhoidon työnjakoa ja päivystyksen kokonaisuutta kehitetään alueilla.

Sosiaali- ja terveysministeriö on 19. toukokuuta pyytänyt lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi terveydenhuoltolain ja sosiaalihuoltolain muuttamisesta sekä luonnoksista valtioneuvoston asetukseksi kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä. Lausuntoaikaa on 10.9. saakka.

Lausuntopyynnön yhteydessä ministeri Rehula on lähettänyt sairaanhoitopiirien johtajille kirjeen, jossa hän toivoo sairaanhoitopiirien johtoa käymään erityisvastuualueittain läpi sairaaloiden ja toimijoiden työnjakoa alueilla ja niiden välillä.

- Mitä pidemmälle työnjako tehdään valmiiksi alueilla, sitä vähemmän siihen tarvitsee ylhäältä puuttua - ja sama koskee koko sote-uudistusta, Rehula sanoo.

Rehula kannustaa sairaanhoitopiirin johtajia miettimään aktiivisesti keinoja ihmisten sujuvien palvelujen järjestämiseen alueilla. Päivystyksen uudistaminen tarjoaa siihen osaltaan välineitä.

- Kaikissa nykyisissä keskussairaaloissa päivystetään ympärivuorokautisesti jatkossakin. Lisäksi lähipalveluja vahvistetaan, kun kiireelliseen hoitoon pääsee monessa terveyskeskuksessa jatkossa nykyistä useammin myös iltaisin ja viikonloppuisin. Näitä vastaanottoja sekä sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelujen yhteistyötä lisäämällä esimerkiksi yhteispäivystysten ruuhkia voidaan vähentää, ministeri kertoo.

Laadunparannus tavoitteena

Päivystyksen ja erikoissairaanhoidon työnjaon uudistamisen tavoitteena on parantaa palvelujen laatua ja potilasturvallisuutta ja saada osaajat riittämään eri puolilla maata erikoissairaanhoidon työnjakoa kehittämällä.

- Mitä enemmän harjoitusta, sitä paremmat ovat tulokset, ja tämä pätee myös kirurgiaan, ministeri Rehula sanoo.

Tällä hetkellä esimerkiksi tiettyjä syöpäleikkauksia tehdään pienimmissä sairaaloissa alle 50 kertaa vuodessa, kun suuremmassa yliopistollisessa keskussairaalassa vastaava luku on yli 1300.

- Sairaalaverkostomme ei ole kehittynyt samaan tahtiin erikoisalojen kehityksen kanssa. Kyse on esimerkiksi siitä, että koko tiimi saa kokemusta, ei vain yksittäinen leikkaava lääkäri. Laatujärjestelmiä ja ennen kaikkea laatua ei saada kohdalleen, jos operaatioita on satunnaisesti, ministeri huomauttaa.

- Kun kaikkialla tehdään vähän kaikkea, niin myöskään osaajia ei tahdo riittää joka paikkaan.

Rehula pitää uudistuksen erittäin tärkeänä osana sitä, että sosiaalipäivystyksen ja sosiaalityön rooli vahvistuu osana päivystyksen kokonaisuutta.

- Moniko tänä päivänä tietää, mihin osoitteeseen pitää mennä tai mihin numeroon soittaa, jos tulee sellainen kriisi, jossa tarvitaan akuutisti sosiaalityön osaajaa? Jatkossa ei riitä, että tämä tieto on vain hätäkeskuspäivystäjällä – jos edes siellä. Apua tarvitsevan ihmisen pitää se tietää.

- Terveys- ja sosiaalipuolen osaajien on toimittava entistä tiiviimmässä yhteistyössä päivystystilanteissa, mikä vie osaltaan sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatiota eteenpäin, Rehula iloitsee.

Lisätietoja:

ministeri Rehulan erityisavustaja Hanna-Maija Kause p. 050 566 7949, [email protected]

 
Sivun alkuun