Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Terveysturvayhteistyö kattaa myös eläintaudit

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 29.6.2015 12.02
Uutinen

Ihmisten ja eläinten terveys ovat saumattomasti sidoksissa toisiinsa. Biouhkat, erilaiset tartuntataudit ja eläintaudit eivät noudata valtioiden rajoja, eikä terveysturvallisuus ole yksin terveyssektorin asia. Biouhkat voivat olla luonnollisia tai tahallisesti aiheutettuja, ja siksi maailmalaajuisiin biouhkiin vastaaminen ja tehokas torjunta vaativat kattavaa viranomaisyhteistyötä yli hallinnonrajojen.

Eläintauteja ja eläimistä ihmisiin leviäviä tartuntatauteja, eli zoonooseja, käsitellään maailmanlaajuisen terveysturvallisuusohjelman - Global Health Security Agenda (GHSA) -ohjausryhmän kokouksessa Pariisissa 29. kesäkuuta. Kokous järjestetään Maailman eläintautijärjestön OIE:n biologisia uhkia käsittelevän konferenssin yhteydessä. Ohjausryhmän kokouksen puheenjohtajina toimivat sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee, sekä maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Uudet eläimistä ihmisiin tarttuvat taudit ovat viime vuosina aiheuttaneet merkittäviä kansainvälisiä terveysuhkatilanteita. Tästä viimeisin esimerkki on vakavan keuhkokuumeen aiheuttava MERS-koronavirus. Aluksi Arabian niemimaalla ilmennyt virus on viime kuukauden aikana aiheuttanut Etelä-Koreassa huomattavan suuren paikallisen epidemian. Sairaaloissa tapahtuneissa tartunnoissa taudin on saanut 180 ihmistä, joista toistaiseksi 29 on menehtynyt. Tuhansia on tähän mennessä jouduttu asettamaan karanteeniin tai eristämään.

Terveysturvallisuutta ei voi rakentaa pelkästään terveyssektorin varaan, vaan yhteistyötä eri sektorien välillä pitää vahvistaa. Olennaista on terveys-, maatalous-, puolustus-, kehitys-, sekä sisä- ja ulkoasiainhallintojen yhteistyö. Myös kansainvälisten järjestöjen osallistuminen terveysturvallisuuden edistämiseen on ensisijaisen tärkeää. Arvokasta yhteistyötä ihmis- eläin- ja ympäristöterveyden saralla tehdään jo nyt esimerkiksi One Health -konseptin alla, jossa terveyttä katsotaan laajasti sekä ihmisten että eläinten osalta.

GHSA-ohjelma on yhteensä 44 maan ja keskeisten kansainvälisten järjestöjen yhteistyöfoorumi. Sen tavoitteena on parantaa kansallista varautumista ja terveysjärjestelmien toimintakykyä tartuntatautien torjumiseksi. Ohjelmassa myös kansalaisjärjestöillä on rooli erilaisten rajat ylittävien biouhkien ja tartuntatautien torjumisessa. Kansalaisjärjestöjen ruohonjuuritason toiminta Länsi-Afrikan Ebola-epidemian yhteydessä on osoittanut, miten tärkeää on ymmärtää paikallisten olosuhteita laajojen epidemioiden hoidossa.

GHSA-ohjelmassa ovat mukana Maailman terveysjärjestö WHO, Maailman eläintautijärjestö OIE, YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO, Maailmanpankki, Interpol ja Euroopan komissio. Ohjelma tukee Maailman terveysjärjestön (WHO) terveyssäännöstön ja maailman eläintautijärjestön (OIE) eläinlääketieteen standardien toimeenpanoa jäsenvaltioissa. Suomi toimii ohjausryhmän puheenjohtajana vuonna 2015.

Lisätietoja:

kansainvälisten asiain neuvos Outi Kuivasniemi, STM, p. +358 2951 63117, [email protected]

eläinlääkintöneuvos Marjatta Rahkio, MMM, p.  +358 50569 0522, [email protected]

 
Sivun alkuun