Hyppää sisältöön

Vaikuttavuusarviointi: metsänhoidon suositukset palvelevat hyvin osaavaa käyttäjää, joka tietää mitä on hakemassa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 11.12.2024 15.10
Uutinen
Mies tekemässä taimikon varhaishoitoa
Kuva: Suomen metsäkeskus

Maa- ja metsätalousministeriön tilaama metsänhoidon suositusten ulkopuolinen vaikuttavuusarviointi on valmistunut. Metsänhoidon suositukset (MHS) on kokoelma metsänhoidon tapoja ja käytänteitä. Suositukset ovat osa kansallisen metsästrategian toteutusta ja ne tähtäävät metsien aktiiviseen, kestävään ja monitavoitteiseen käyttöön.

Metsänhoidon suositusten vaikuttavuusarvioinnissa tarkasteltiin suositusten tavoitteita, sisältöjä ja toteutuksen onnistuneisuutta. Arvioinnin toteuttivat Gaia Consulting Oy ja Pellervon Taloustutkimus PTT. Suositusten tarkoituksenmukaisuutta, toimivuutta tehokkuus ja tuloksellisuus mukaan lukien sekä vaikuttavuutta tarkasteltiin tiedon tuottajan ja tiedon käyttäjien − metsänomistajien, metsäammattilaisten ja alan opiskelijoiden − näkökulmista. Lisäksi arvioitiin, miten suositusten kehityksessä on onnistuttu vastaamaan toimintaympäristön muutoksiin. Arvioinnin tuloksena arviointitiimi antoi ehdotuksensa suositusten vaikuttavuuden kehittämiseksi.

Metsänhoidon suositusten laadinnan prosessissa osallistamisen arvioitiin olevan kattavaa, mutta toimijaryhmien roolien, työnjaon ja suositusten sisällön linjaamista koskevan päätöksenteon määrittelyssä löytyi kehittämisen kohteita. Arvioinnissa todettiin, että suositusten tavoitteiden asettaminen ja perusteet kaipaavat selkeytystä.

Arvioinnissa metsänhoidon suositusten sisältö todettiin laajaksi ja monipuoliseksi kokoelmaksi metsänhoidon tapoja ja käytänteitä. Erityisesti metsänhoidon toimenpiteiden operatiiviset kuvaukset todettiin selkeiksi ja käyttäjää palveleviksi. Konkreettisista toimenpidekuvauksista käy myös hyvin ilmi sisällön tiedepohjaisuus. Kestävyyden eri ulottuvuudet näkyvät sisällöissä, mutta taloudellinen kestävyys korostuu. Sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden huomioimisessa nähtiin vielä parannettavaa. Lisäksi arvioinnissa todettiin, ettei digipalvelun rakenne täysin tue toimenpiteiden hahmotusta osana metsänkasvatuksen jatkumoa. Suositukset palvelevat nykyisellään hyvin osaavaa käyttäjää, joka tietää, mitä on hakemassa.

Suositusten tavoitteiden asettamisen selkeyttämiseksi ja tavoitellun vaikuttavuuden kirkastamiseksi arvioinnissa esitetään, että suosituksille laaditaan strategia, jossa määritellään suositusten tavoitteet, rajataan sisältöä, tunnistetaan ja valitaan suositusten kohderyhmät, asetetaan vaikuttavuuden seurannalle mittarit ja tavoitetasot sekä määritellään organisoitumisesta ja vastuunjaosta. Seurantaa parantamalla voidaan edistää suositusten kustannusvaikuttavuutta sekä määritellä tarkoituksenmukainen kokonaisuuden ylläpidon taso ja tapa.

”Metsänhoitosuositusten vaikuttavuuden parantamiseksi on tärkeää nyt siirtää painopiste uuden tiedon ja sisältöjen tuottamisesta palvelun kattavaan hyödyntämiseen ja käytettävyyden kehittämiseen”, toteaa metsä- ja biotalousyksikön päällikkö, metsäneuvos Erno Järvinen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Metsänhoidon suositusten vaikuttavuusarviointi -raportti (PDF)

Muualla verkossa

Metsänhoidon suositukset
 

Lisätietoja

 

Erno Järvinen
metsäneuvos, metsä- ja biotalousyksikön päällikkö, maa- ja metsätalousministeriö
[email protected]
029 516 2150

Satu Rantala
neuvotteleva virkamies, maa- ja metsätalousministeriö
[email protected]
029 516 2045 

Biotalous Hallinnonala Luonnonvarat Luonto ja ilmasto Metsät Tutkimus ja kehittäminen Vesi