Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

OECD julkisti vuotuiset koulutusjärjestelmiä vertailevat tilastot

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 25.6.2013 12.15
Uutinen

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on julkistanut vuosittaiset koulutusjärjestelmiä vertailevat Education at a Glance -tilastot. Uusimmat tiedot ovat parin vuoden takaa. Indikaattoriraportissa on myös koulutusjärjestelmien kehitystä kuvaavia trenditietoja. Julkaisuna Education at a Glance 2013 ilmestyy syksyllä.

OECD:n tavoitteena on eri indikaattorien avulla kuvata, miten OECD-maiden koulutusjärjestelmät toimivat, vertailla maita keskenään ja kuvata koulutuksen panosten ja tuotosten kehitystä. Tilastoraportti sisältää 34 jäsenmaan tietojen lisäksi tiedot Argentiinasta, Brasiliasta, Etelä-Afrikasta, Indonesiasta, Intiasta, Kiinasta, Saudi-Arabiasta ja Venäjästä.

Koulutus turvaa työllistymistä

Tuoreimpien tietojen mukaan Suomi on yhdeksästoista OECD-maiden joukossa 25-34 -vuotiaiden korkeakoulutettujen osuudessa . Eroa nuorten ja koko työikäisen väestön välillä ei ole. Suomessa korkeakoulutettujen määrä ei enää ole kasvanut, kun taas vaikkapa Etelä-Koreassa nuorten koulutustaso nousee kohisten.

Työllisyys on sitä parempi mitä korkeamman koulutuksen on hankkinut. Myös kokopäiväinen työ on tavallisempaa korkeammin koulutetuilla. Suomessa kokopäiväinen työ on selvästi tavallisempaa kuin OECD-maissa keskimäärin. Suomalaisista naisista suurempi osuus on kokopäiväisessä työssä kuin OECD-maiden miehistä keskimäärin.

Ilman työtä tai koulutuspaikkaa olevien ns. NEET-nuorten (Not in Employment, Education or Training) osalta Suomen tilanne on kansainvälisesti ottaen suhteellisen hyvä, joskaan muutosta ei ole tapahtunut kumpaankaan suuntaan vuosina 2008-2011. Useimmissa muissa maissa NEET-nuorten osuus on lisääntynyt. Suomessa tavoitteena on saada koko ikäluokalle perusasteen jälkeinen koulutus mahdollisimman nopeasti perusopetuksen jälkeen.

Osallistu, kysy, keskustele

Education at Glance -indikaattoreista järjestetään webinaari tiistaina 25.6. klo 18 (17:00 p.m. Paris time). Webinaarin seuraajaksi voi rekisteröityä ositteessa https://oecd500.webex.com/oecd500/onstage/g.php?d=953691820&t=a

Keskiviikkona 26.6. klo 18.30 ( 17:30 p.m. Paris time) on mahdollisuus chattailla OECD:n koulutusosaston varapääjohtaja Andreas Schleicherin kanssa. Keskustelua voi seurata ja esittää kysymyksiä Twitterissä käyttämällä aihetunnistetta #OECDchat , seuraamalla @OECD_Edu tai kirjautumalla http://tweetchat.com/.

Koulutukseen liittyviä tilastoja on saatavilla OECD:n sivuilta http://www.oecd.org/education/

Julkaisuna Education at a Glance ilmestyy syksyllä.

 
Sivun alkuun