Hyppää sisältöön

Sisäministerit keskustelevat järjestäytyneestä rikollisuudesta, Ukrainan tilanteesta ja muuttoliikkeestä

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 19.7.2023 14.52
Tiedote
EU-lippu.

EU-valtioiden sisäministerit kokoontuvat Espanjan Logroñoon 20.7. epäviralliseen oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon. Asialistalla on muun muassa järjestäytyneen rikollisuuden torjunta, Ukrainan tilanne ja muuttoliike. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Mari Rantanen.

Sisäministerit keskustelevat kansainvälisen yhteistyön tehostamisesta järjestäytyneen rikollisuuden ruokkiman huumekaupan torjumiseksi.

”Järjestäytynyt rikollisuus on entistä kansainvälisempää. Siksi EU:n lainvalvonta- ja oikeusyhteistyön vahvistaminen on keskeistä järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi. Toimenpiteitä tarvitaan paitsi EU-tasolla myös jäsenvaltioissa. Suomen hallitus torjuu voimakkaasti järjestäytynyttä rikollisuutta muun muassa lainsäädännön avulla, lisäämällä poliisien määrää sekä päivittämällä järjestäytyneen rikollisuuden strategia”, toteaa sisäministeri Mari Rantanen.

Suomessa järjestäytyneen rikollisuuden kansainvälistyminen on näkynyt muun muassa uusina ulkomailta ohjattuina rikollisryhminä. Suomessa vaikuttavien rikollisryhmien ulkomaiset verkostot ovat aiempaa laajempia.

”Suomen kannalta perinteiset huumausainereitit ovat kulkeneet Baltian, Alankomaiden ja Espanjan kautta. Viime vuosien aikana Balkanilta ja Itä-Euroopasta peräisin olevien rikollisryhmien rooli huumausainerikollisuudessa on kasvanut”, hän jatkaa.

Ukrainan tilanteen vaikutukset EU:n sisäiseen turvallisuuteen esillä

Sisäministerit keskustelevat Ukrainan tilanteen vaikutuksista Euroopan turvallisuusjärjestykseen. Ukrainan kanssa on käyty tiivistä vuoropuhelua sisäasiainhallinnon teemoista viime syksystä alkaen.

”Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa esimerkiksi EU-maiden rajaturvallisuuteen. Operatiivinen yhteistyö tällä saralla on hyvin tärkeää. Lisäksi EU:ssa tiivistä yhteistyötä tarvitaan esimerkiksi aseiden salakuljetuksen estämiseksi EU-alueelle. Suomen tuki Ukrainalle jatkuu vahvana”, ministeri Rantanen sanoo.

Suomi on tukenut Ukrainan turvallisuussektorin kehitystyötä jo pitkään. Ukrainassa toimivassa siviilikriisinhallintaoperaatiossa työskentelee suomalaisia sisäasiainhallinnon asiantuntijoita. 

Suomesta on toimitettu EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta Ukrainaan siviilipuolen materiaaliapua. Iso osa materiaaliavusta on julkisilta ja yksityisiltä tahoilta saatuja lahjoituksia.

EU-tason toimet poikkeuksellisten muuttoliikkeiden varalta

Ministerit keskustelevat myös poikkeuksellisiin muuttoliikkeisiin varautumisesta sekä niiden ennaltaehkäisystä. EU-tasolla muuttoliikkeen kriisi- ja poikkeustilanteita pyritään ehkäisemään erityisesti kehittämällä kumppanuuksia lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa.

Tällä hetkellä sääntöjen vastainen muuttoliike keskittyy erityisesti keskisen Välimeren reitille Tunisiasta ja Libyasta Italiaan. Reitillä havaitaan lähes puolet EU-alueelle suuntautuvista maahantuloista.

”Suomen hallitus haluaa vahvistaa EU:n ulkorajoja ja kehittää Schengen-säännöstöä muuttoliikkeen hallitsemiseksi EU:ssa. Lisäksi hallitus edistää EU-tasolla maahanmuuton taakanjaon vapaaehtoisuutta ja suhtautuu pidättyväisesti myös väliaikaisiin taakanjako-operaatioihin”, ministeri Rantanen sanoo.

Lisätietoja:

ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 040 720 22 16, [email protected]
sisäministeriön viestintä, [email protected] (ministeri Rantasen haastattelupyynnöt)