Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Sisäministerit keskustelevat muun muassa Valko-Venäjän tilanteesta 

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 9.12.2021 8.41
EU:n lippu.

EU-maiden sisäministerit kokoontuvat Brysseliin 9.12. oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Krista Mikkonen. Ministerit keskustelevat muun muassa Valko-Venäjän vastaisten ulkorajojen kiristyneestä tilanteesta ja siitä, miten EU voi vastata yrityksiin käyttää muuttoliikettä politiikan ja jopa hybridihyökkäysten välineenä. 

-Maahanmuuttajien välineellistäminen poliittisten tarkoitusperien edistämiseksi on täysin tuomittavaa. Se alleviivaa EU:n yhteisen, toimivan ja ihmisarvoa kunnioittavan maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan tärkeyttä. Meidän onkin tärkeä toimia yhtenäisesti ja osoittaa, että emme tällaista toimintaa hyväksy. Tarvitsemme monipuolisia vastakeinoja ja myös selkeämmän lainsäädäntökehyksen EU-tasolla, sanoo ministeri Mikkonen.

Euroopan komissio antoi 1.12. ehdotuksen tilapäisistä toimista, joilla Valko-Venäjän toimien kohteena olevien jäsenmaiden toimintaedellytyksiä akuutissa tilanteessa parannetaan. Komission kokonaisratkaisu täydentyy vielä ehdotuksella Schengenin rajasäännöstön uudistamiseksi.

-Komission ehdotuksella tilapäistoimiksi ei rajoiteta oikeutta hakea turvapaikkaa, vaan annetaan Puolan, Latvian ja Liettuan viranomaisille työkaluja hakemuksen tekemisen jälkeiseen tilanteeseen. Ehdotusta tutkitaan nyt Suomessa tarkasti, Mikkonen kertoo.

EU:n elpymisvälineestä myönnettävien varojen päätyminen rikollisiin tarkoituksiin huolestuttaa

Neuvostossa keskustellaan myös siitä, miten voidaan ehkäistä järjestäytyneen rikollisuuden soluttautumista lailliseen yritystoimintaan. Taustalla on huoli erityisesti EU:n elpymisvälineestä myönnettävien varojen päätymisestä rikollisiin tarkoituksiin.

Sisäministereiden on tarkoitus pohtia tarvetta koordinoidummalle EU-tason lähestymistavalle, jolla voidaan torjua järjestäytyneen rikollisuuden soluttautumista myös laajemmin laillisiin rakenteisiin.

Kriittisten toimijoiden häiriönsietokykyä parannetaan uudella sääntelyllä

EU:n neuvoston puheenjohtajamaa Slovenia raportoi kokouksessa kriittisten toimijoiden häiriönsietokykyä koskevan direktiiviehdotuksen neuvottelutilanteesta, josta juuri ennen kokousta saatiin muodostettua neuvoston yleisnäkemys.

Suomi pitää EU:n kriisinkestävyyden kokonaisvaltaista kehittämistä keskeisenä. On erityisen tärkeää, että kriittisten toimijoiden fyysistä ja digitaalista kriisinkestävyyttä edistetään yhdenmukaisin menettelyin EU-jäsenvaltioissa. Näin parannetaan myös EU:n varautumista hybridiuhkiin.

Lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjunta esillä Internet Forum -tapaamisessa

Ministeri Mikkonen osallistui myös EU:n ja teknologiayritysten yhteiseen Internet Forum -tapaamiseen 8.12. EU Internet Forum perustettiin vuonna 2015, jotta teknologiayritykset, EU-instituutiot, jäsenmaiden ministerit ja Euroopan poliisivirasto Europol voisivat käydä yhdessä keskustelua terroristisen verkkosisällön kitkemisestä.

Internet Forumin aiheina olivat nousevat haasteet terroristisen sisällön poistamisessa verkosta sekä lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjuminen verkossa.

Lisätietoja:
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 040 720 2216, [email protected] 
erityisavustaja Tiina Kivinen, p. 050 566 19 22, [email protected] (ministeri Mikkosen haastattelupyynnöt)

 
Sivun alkuun