Hyppää sisältöön

Pohjoismaiden työministerit keskustelevat työn ja hyvinvointimallin tulevaisuudesta

sosiaali- ja terveysministeriötyö- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 2.6.2021 12.47
Tiedote

Pohjoismaiden työministerit käsittelevät laajan Future of Work -tutkimushankkeen havaintoja videokokouksessaan 2.6.2021. Hankkeen loppuraportin mukaan pohjoismaista hyvinvointimallia haastavat pitkällä aikavälillä globaalit megatrendit kuten digitalisaatio, väestön ikääntyminen ja ilmastonmuutos.

Epävirallisen ministerikokouksen järjestää Suomi, joka on Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtaja vuonna 2021. Kokoukseen on kutsuttu ministerien lisäksi työmarkkinaosapuolten edustajat. Suomea edustavat kokouksen puheenjohtajana toimiva työministeri Tuula Haatainen sekä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.

Työn murroksen haasteet ovat käännettävissä mahdollisuuksiksi

Pohjoismaiden ministerineuvoston ja tutkimuslaitos FAFOn tutkimuksessa pohdittiin, miten muuttuvilla työmarkkinoilla voidaan ylläpitää pohjoismaista hyvinvointimallia ja korkeaa työllisyyttä, joka toisaalta takaa hyvinvointimallin. Tutkijat pitävät mahdollisena uhkakuvana työmarkkinoiden entistä suurempaa jakautumista, kun epätyypilliset työsuhteet ja työnkuvat lisääntyvät. Heikosti koulutettujen työttömyys voi kasvaa ja työehdot huonontua.

– Koulutusjärjestelmän on toimittava ihmisten tukena muutoksessa. Jatkuva oppiminen on paitsi oikeus myös välttämättömyys. Oppiminen ei kuitenkaan tapahdu vain oppilaitoksissa, vaan yhä enemmän työpaikoilla. Tarvitsemme mukaan kaikki osapuolet: työntekijät, työnantajat, päättäjät ja koulutuksen tarjoajat, työministeri Haatainen painottaa.

Tutkijoiden mukaan pohjoismainen hyvinvointimalli voi siihen kohdistuvista haasteista huolimatta olla ratkaisu nouseviin ongelmiin.

– Sosiaaliturvajärjestelmämme on pohjoismaisen hyvinvointivaltion kivijalka, jota muuttuva työelämä haastaa. Ihmisten hyvinvoinnin varmistamiseksi on huolehdittava, että ketään ei jätetä ilman tukea. Investoimalla sosiaaliturvaan investoimme samalla hyvin toimiviin ja yhdenvertaisiin työmarkkinoihin, sosiaali- ja terveysministeri Pekonen sanoo.

– Hyvinvointivaltion vahvistaminen on kaikkien Pohjoismaiden etu. Saamme varmasti käännettyä työn murroksen haasteet mahdollisuudeksi, kun kehitämme olemassa olevia tukirakenteita ja panostamme osaamiseen. Osaava työvoima voi luoda uusia tuotteita ja palveluita, jotka puolestaan johtavat uusiin innovaatioihin ja tasoittavat tietä uudelle kasvulle, ministeri Haatainen jatkaa.

Työelämään liittyvät kysymykset ovat esillä myös kolmessa konferenssissa, jotka Suomi järjestää syksyllä osana puheenjohtajakauttaan. Niissä käsitellään pohjoismaista palkanmuodostusjärjestelmää, työn tulevaisuutta erityisesti ilmastonmuutoksen näkökulmasta sekä osallistavien työmarkkinoiden edistämistä. Pohjoismaiden työministerien virallinen kokous pidetään marraskuussa 2021.

Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Jenni Karjalainen, p. 040 751 5496 (kysymykset työministerille)
sosiaali- ja terveysministerin erityisavustaja Jiri Sironen, p. 040 450 9077 (kysymykset sosiaali- ja terveysministerille)
neuvotteleva virkamies Pauliina Porkka, TEM, p. 0295 048 278 (työministerien kokous)
neuvotteleva virkamies Hanna Hämäläinen, TEM, p. 0295 047 060 (tutkimushanke)

Sivun alkuun