Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

EU-johtajat keskustelivat unionin yhteisistä toimista koronaa vastaan

Valtioneuvoston viestintäosasto 19.11.2020 22.47
Tiedote 727/2020

Eurooppa-neuvoston jäsenet keskustelivat epävirallisessa videokokouksessaan 19. marraskuuta koronan testaamisesta, rokottamisesta sekä keinoista ehkäistä uusi tautiaalto vuodenvaihteen lomakaudella. Suomi korosti yhteisen strategian tarvetta.

Kokouksen aluksi puheenjohtajamaa Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi EU:n monivuotista rahoituskehystä ja elpymisrahastoa koskevasta tilanteesta, mutta asiasta ei käyty laajempaa keskustelua. Suurella elpymispaketilla on määrä tukea EU-maiden talouksien elpymistä koronapandemian iskuista. Suomi pitää tärkeänä, että työtä jatketaan tarkasti EU-johtajien heinäkuussa sopiman mukaisesti. 

”Suomi pitää tärkeänä, että heinäkuun Eurooppa-neuvoston päätelmiä seurataan tarkasti ja että keskeisimpiä elpymisvälineen osia ei erotella toisistaan. Mahdollisimman tehokkaasti toimivan oikeusvaltiomekanismin luominen on olennainen osa elpymiskokonaisuutta”, pääministeri Sanna Marin sanoo. 

Suomi tuki videokokouksessa Euroopan komission 18.11. antamaa suositusta pika-antigeenitestien käyttämisestä taudin diagnosoinnissa sekä testitulosten vastavuoroisesta tunnustamisesta jäsenmaiden kesken.

EU-päämiehet saivat tilannekatsauksen rokotteiden hankinnan ja jakelun ajankohtaisesta tilanteesta. Kokouksessa nousi esiin myös syvenevä tarve jakaa tietoa jäsenmaiden kesken tutkimuksen ja kehitystyön tukemiseksi. 

EU-johtajat ovat paneutuneet koronapandemian vastaiseen työhön myös aiemmissa kokouksissaan. Unionin yhteiset toimet olivat laajasti esillä Eurooppa-neuvostossa 15. lokakuuta Brysselissä sekä videokokouksessa 29. lokakuuta. 

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto, p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Tuulia Pitkänen p. 0295 160 231, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia


 

Sivun alkuun