Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

EU-maiden johtajat käsittelivät muuttoliikettä

Valtioneuvoston viestintäosasto
24.6.2018 21.32
Tiedote 326/2018
Kuva: Euroopan komissio

Kuudentoista EU-maan päämiehet etsivät tänään sunnuntaina 24. kesäkuuta Brysselissä järjestetyssä epävirallisessa työtapaamisessa keinoja muuttoliikkeen parempaan hallintaan.

Keskustelu käytiin sekä ulkoisista toimista ja ulkorajavalvonnasta että unionin sisäisistä toimista.

Keskustelussa korostettiin, miten ratkaisun tulee käsittää kaikki nämä ulottuvuudet ja sitä, että kaikki jäsenmaat ovat yhteisesti vastuussa ratkaisun löytämisestä muuttoliikekysymykseen.

”Meidän on pyrittävä löytämään muuttoliikkeen hallintaan kokonaisvaltainen ratkaisu. Lähtökohtana on helpottaa hädänalaisten elämää ja vähentää näin ihmisten tarvetta lähteä kodeistaan,” sanoi pääministeri Sipilä.

Ulkoisissa kysymyksissä esille tulivat myös erilaiset järjestelyt lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa, mukaan lukien ns. alueelliset maihinnousukeskukset, joiden osalta todettiin tarve jatkoselvittelyihin.

”Suomi on jo vuosia ottanut pakolaisia suoraan YK:n pakolaisleireiltä. Näin pystytään auttamaan kaikkein vaikeimmassa asemassa olevia. Ja vielä niin, että salakuljettajat ja rikolliset eivät hyödy. Tämän käytännön toivon yleistyvän,” pääministeri Sipilä totesi.

Tämän päämiesten epävirallisen työtapaamisen tarkoituksena oli luoda edellytyksiä ensi viikon Eurooppa-neuvoston työlle. EU-maiden päämiehet käsittelevät muuttoliikettä Eurooppa-neuvostossa torstaina 28. kesäkuuta.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Pääministeri Sipilä toimittajien haastateltavana kokouksen jälkeen

Euroopan komission av-palveluiden kuvia työtapaamisesta

Juha Sipilä
Sivun alkuun