Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

EU-maiden johtajat keskustelivat EU:n kansainvälisen roolin vahvistamisesta

Valtioneuvoston viestintäosasto
6.10.2021 10.59
Tiedote 568/2021

EU:n puheenjohtajamaassa Sloveniassa 5. lokakuuta järjestetyssä päämiesten epävirallisessa illalliskokouksessa käytiin strateginen keskustelu Euroopan unionin kansainvälisestä roolista. Esillä olivat erityisesti turvallisuuteen, kauppapolitiikkaan ja EU:n sekä Kiinan suhteisiin liittyvät aiheet.

Kokouksessa käsiteltiin laajasti Euroopan turvallisuuspoliittisia kysymyksiä. Esille tuli tarve vahvemmalle unionille ulkoisen toimintakyvyn osalta niin turvallisuus- ja puolustusyhteistyössä kuin siihen liittyvien resilienssin, strategisen autonomian ja kansainvälisten kumppanuuksien saroilla. 
 
Keskustelu koski myös säännöllisen päämiestason EU–Kiina-yhteyksiä. Pääministeri Sanna Marin toi esille puheenvuorossaan tämän osalta sen, miten unionin on pysyttävä yhtenäisenä ja samalla Kiinalta on odotettava parempaa vastavuoroisuutta yhteistyön kaikilla alueilla.
 
Varsinaisen asialistan ulkopuolelta keskusteluun nousi myös yhteinen jaettu huoli energian hinnannoususta. Asian käsittely jatkuu lokakuun Eurooppa-neuvostossa.

Tänään 6. lokakuuta työskentely jatkuu EU:n ja Länsi-Balkanin maiden huippukokouksella.

Lisätietoja: erityisavustaja Lauri Voionmaa (kansainväliset asiat) p. 0295 160 306 ja erityisavustaja (EU-asiat) Tuulia Pitkänen p. 0295 160 231, valtioneuvoston kanslia

Sivun alkuun