Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

EU-ministerivaliokunnassa kriisinhallintaoperaatio ja koronavirustoimet

Valtioneuvoston viestintäosasto 13.3.2020 9.27
Tiedote 136

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan perjantaina 13. maaliskuuta uutta kriisinhallintaoperaatiota, koronaviruksen vaikutuksia rajaavia toimia sekä talouspolitiikan koordinaation tehostamista.

EU-ministerivaliokunnassa oli esillä EU:n uusi kriisinhallintaoperaatio Välimerellä. Nykyinen Sophia-operaatio lakkautetaan ja korvataan uudella Irene-operaatiolla. Päätös on määrä tehdä ulkoasiainneuvostossa 23. maaliskuuta.

EU-ministerivaliokunta käsitteli myös komission tiedonantoa talouspoliittisen koordinaation kehittämiseksi EU:ssa. Suomi pitää tärkeänä, että EU-maat harjoittavat vakaus- ja kasvusopimusta kunnioittavaa talous- ja finanssipolitiikkaa. Sääntökehikon on myös mahdollistettava jäsenmaille järkevän suhdannepolitiikan harjoittaminen.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja seuraaviin neuvostoihin:

  • Sisäasioiden neuvosto (13.3.)
  • Euroryhmä (16.3.) ja Ecofin (17.3.)
  • Epävirallinen kilpailukykyministerikokous (19.–20.3.)

Sisäministerit keskustelevat muuttoliiketilanteesta EU:n ulkorajoilla sekä toimenpiteistä, joilla voidaan tukea muuttoliikepaineen kohteena olevia EU:n ulkorajavaltioita. Sisäministerit keskustelevat myös koronavirustilanteesta pelastuspalvelun näkökulmasta.

Koronavirustilanteen vaatimat toimenpiteet ovat esillä myös laajennetussa kokoonpanossa kokoontuvassa euroryhmässä. Se käsittelee myös EVM-sopimusmuutoksia sekä pankkien vakausmaksujen siirrosta tehdyn valtiosopimuksen muutoksia. Ecofin-neuvoston asialistalla on muun muassa eurooppalainen ohjausjakso ja pääomamarkkinaunionin loppuunsaattaminen sekä periaatekeskustelu vakuutusyhtiöiden sääntelyn mahdollisista muutostarpeista.

Epävirallisen kilpailukykyministerikokouksen aiheena on Euroopan teollisuuden vahvistaminen ja sisämarkkinoiden syventäminen. Keskustelu käydään komission julkaisemien teollisuuspolitiikka- ja sisämarkkina-aloitteiden pohjalta.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Matti Niemi p. 045 679 1717, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Palaa sivun alkuun