Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

EU-ministerivaliokunnassa unionin koronavirustoimia

Valtioneuvoston viestintäosasto 25.3.2020 10.53
Tiedote 170/2020

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan keskiviikkona 25. maaliskuuta koronavirustilanteen hallintaan liittyviä asioita, jotka ovat esillä Eurooppa-neuvoston jäsenten videokokouksessa torstaina 26. maaliskuuta. Päämiesten videokokouksen viisi aihetta ovat: epidemian leviämisen hillitseminen, lääkkeet ja lääkinnälliset tarvikkeet, rokotteen kehittäminen, EU-kansalaisten kotiuttaminen kolmansista maista sekä pandemian taloudelliset vaikutukset.

Suomi ja pääosa muista EU-maista on asettanut rajoituksia sisä- ja ulkorajoilleen taudin leviämisen hillitsemiseksi. Komission suosituksiin perustuvalla EU:n laajuisella yhteistyöllä pyritään varmistamaan, että kaikki rahti - erityisesti ruoka, lääkkeet ja muut välttämättömät hyödykkeet - saadaan nykyisessä poikkeustilanteessakin nopeasti perille. Lentoliikenteen osalta ollaan muuttamassa niin kutsuttua slot-asetusta niin, että lentoyhtiöt eivät menetä lähtö- ja saapumisaikojaan, vaikka lennot jäisivät nyt lentämättä. 

Päämiehet jatkavat keskustelua myös lääkkeiden ja lääkinnällisten tarvikkeiden saatavuuden varmistamisesta. Komissio on käynnistänyt EU-maiden yhteishankinnat ja myös Suomi liittyy viipymättä mukaan.

Jäsenmaat ovat pyytäneet komissiota koordinoimaan rokotteen ja lääkkeiden kehittämistä synergian lisäämiseksi ja rahoituksen varmistamiseksi.

Yhteistyö EU-kansalaisten kotiuttamiseksi EU:n ulkopuolelta jatkuu. Tavoitteena on varmistaa muun muassa lentoyhtiöille mahdollisuudet lentää EU:n ulkopuolisiin maihin kotiinpaluun varmistamiseksi. Kansallisille lennoille on tarjottu paikkoja muidenkin EU-maiden kansalaisille, ja eräät EU-maat ovat aktivoineet pelastuspalvelumekanismin, jonka osarahoituksella voidaan toteuttaa yhteiseurooppalaisia kotiutuslentoja kolmansista maista.

Unioni pyrkii myös lieventämään koronavirusepidemian taloudellisia vaikutuksia ja tukemaan työllisyyttä. EU-ministerivaliokunta keskusteli myös EU:n taloustilanteesta ja rahoitusvakauskysymyksistä, sekä komission ja EKP:n jo päättämistä ja esittämistä toimista kuten vakaus- ja kasvusopimuksen väliaikaisesta joustosta, valtiotukisääntöjen joustoista ja investoinneista.

Ministerivaliokunta totesi lisäksi, että EU:n neuvoston viralliset ministerikokoukset on peruttu kuukaudeksi. Jotta EU:n toiminta jatkuu tehokkaana, järjestetään ministereiden epävirallisia videokokouksia, ja tarvittavat päätösasiat hyväksytään neuvoston kirjallisella menettelyllä.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Matti Niemi p. 045 679 1717, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Sivun alkuun