Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

EU-ministerivaliokunta kiitti vihreän kehityksen ohjelmaa

Statsrådets kommunikationsavdelning 31.1.2020 10.29
Tiedote 44/2020

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan perjantaina 31. tammikuuta vihreän kehityksen ohjelmaa ja sen rahoitusta, Britannian eroprosessia sekä euroalueen lähentymistä ja kilpailukykyä edistävän talousarviovälineen rahoittamista.

EU-ministerivaliokunta totesi, että Euroopan komission esittämä vihreän kehityksen ohjelma on myönteinen ja kokonaisvaltainen tapa tarkastella EU:n keskeisiä kestävyyshaasteita. Ohjelman keskiössä on Suomen edistämä, joulukuun Eurooppa-neuvoston päätös tehdä EU:sta ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. Samoin komission pyrkimys rakentaa ohjelman kautta EU:sta oikeudenmukainen ja hyvinvoiva yhteiskunta vastaa hyvin Suomen hallitusohjelman tavoitteita. Suomi muodostaa kantansa ohjelman yksittäisiin aloitteisiin, kun komissio on antanut niistä esityksensä.

Vihreän kehityksen ohjelman rahoituksen osalta Suomi korostaa tarvetta saada yksityiset toimijat mahdollisimman laajasti mukaan. EU:n talousarvio ja jäsenmaiden julkinen rahoitus eivät yksin riitä huomattavien investointitarpeiden rahoittamiseen. Suomi korostaa, että investoinnit luovat myös merkittäviä taloudellisia mahdollisuuksia.

Talous- ja rahaliiton syventämiseen liittyen euroryhmän on tarkoitus keskustella helmikuussa siitä, tulisiko euroalueen talousarviovälineen rahoitusta täydentää ulkoisen, valtiosopimusperusteisen rahoituksen avulla. Euroalueen talousarviovälineestä on määrä myöntää tukea euroalueen jäsenmaiden rakenneuudistuksiin ja investointeihin. Suomi ei pidä valtiosopimukseen perustuvaa lisärahoitusta tarpeellisena, mutta ei vastusta sen järjestämistä halukkaiden maiden kesken vapaaehtoiselta pohjalta. Suomi katsoo, että EMU:a tulee kehittää ensisijaisesti unionin perussopimusten puitteissa. 

EU-ministerivaliokunnassa oli esillä myös Britannian ero EU:sta. Erosopimus tulee voimaan 1. helmikuuta ja sillä puretaan hallitusti kaikki Britannian EU-jäsenyyteen perustuva yhteistyö. Tuleva suhde on neuvoteltava kaikilla aloilla uudelleen. Komissio antaa esityksen kaikki neuvottelualat kattavasta neuvottelumandaatista 3. helmikuuta, ja se on tarkoitus hyväksyä yleisten asioiden neuvostossa 25. helmikuuta.

”Huomenna Britannia ei enää ole EU:n jäsen. Suomi kunnioittaa Britannian tekemää päätöstä. On hyvä, että ero tapahtuu järjestäytyneesti erosopimuksen myötä. Nyt on aika kääntää katse kohti tulevaisuutta ja pyrkiä neuvottelemaan mahdollisimman läheinen kumppanuussuhde Britannian kanssa”, pääministeri Marin totesi.   

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja epäviralliseen kilpailukykyministerikokoukseen (3.-4.2.), jossa keskustellaan tutkimus- ja innovaatiopolitiikasta.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Matti Niemi p. 045 679 1717, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Sivun alkuun