Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

EU-ministerutskottet sammanträdde

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 17.4.2020 11.46 | Publicerad på svenska 17.4.2020 kl. 14.57
Pressmeddelande 260/2020

Vid sitt möte fredagen den 17 april behandlade EU-ministerutskottet EU:s åtgärder med anledning av coronaviruset, rättsstatsprincipen och uppnåendet av klimatneutralitet.

EU-ministerutskottet diskuterade den gemensamma europeiska färdplanen i riktning mot att lätta på åtgärderna mot covid-19. Europeiska rådets och Europeiska kommissionens ordförande lade fram färdplanen onsdagen den 15 april. Ministerutskottet kommer att fastställa Finlands ståndpunkter i fråga om unionens coronaåtgärder också i större utsträckning vid sitt möte nästa vecka före videokonferensen mellan Europeiska rådets medlemmar.

EU-ministerutskottet diskuterade också stärkandet av rättsstatsprincipen i unionen. EU-medlemsländerna har vidtagit undantags- och begränsningsåtgärder med anledning av coronaviruset covid-19. EU:s gemensamma värden, bland annat rättsstatsprincipen, bör respekteras också under undantagsförhållanden. Vid mötet behandlades även den första granskningscykeln för rättsstatsprincipen, som Europeiska kommissionen nyligen inlett och som omfattar alla medlemsländer. Granskningscykeln är en välkommen reform som gör det möjligt att ytterligare effektivisera respekten för rättsstatsprincipen.

Ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkt i fråga om kommissionens förslag till förordning, som ska skapa förutsättningar för uppnåendet av EU-målet om klimatneutralitet 2050. Finland har framhållit vikten av att det klimatneutralitetsmål som Europeiska rådet enades om i december 2019 under Finlands EU-ordförandeskap också görs till ett rättsligt bindande mål.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Matti Niemi, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 045 679 1717, Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

 
Sivun alkuun