Hyppää sisältöön

EU-minva linjasi Suomen kantoja useisiin komission esityksiin

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 4.2.2022 11.34
Tiedote 68/2022

EU-ministerivaliokunnan kokouksessa perjantaina 4. helmikuuta oli esillä useita Euroopan komission direktiiviehdotuksia sekä komission aloite hiilenkierrosta. EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja myös neuvostojen kokouksiin.

EU-ministerivaliokunta sai tilannekatsauksen Euroopan turvallisuustilanteesta joulukuun Eurooppa-neuvoston seurannan pohjalta. EU-ministerivaliokunta kävi keskustelun niistä toimista, joilla EU:ssa varaudutaan Eurooppa-neuvoston päätelmien mukaisiin päätöksiin turvallisuustilanteen niin edellyttäessä. Pääministeri Sanna Marin kertoi keskustelustaan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa Helsingissä 3. helmikuuta.

EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja koskien Euroopan komission tiedonantoa kestävistä hiilenkierroista. Tiedonanto käsittelee hiiltä maaperään sitovaa viljelyä, hiilenkiertoa ja sidontaa teollisilla ratkaisuilla, sekä hiilisidonnan sääntelyä. Suomi nosti hiilensidonnan esiin omalla EU-puheenjohtajuuskaudellaan. Suomi suhtautuu aloitteeseen lähtökohtaisesti myönteisesti ja katsoo, että se vähentää EU:n fossiilisen energian päästöjä, edesauttaa bio- ja kiertotalouden prosessien luomista sekä edistää hiilen poistamista ilmakehästä. Suomi kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että tiedonannossa ei ole käsitelty selkeästi vapaaehtoismarkkinoiden ja valtioiden velvoitteiden välistä suhdetta. Suomi huomauttaa myös, että metsien tilan seurannassa ja raportoinnissa tulee muistaa, että metsäpolitiikka on kansallisessa päätösvallassa. Kaikissa hiilensidontaan liittyvissä toimissa on huomioitava jäsenmaiden erilaiset lähtötilanteet ja olosuhteet sekä ympäristölliset, taloudelliset ja sosiaaliset näkökulmat. 

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kannan komission asetusehdotukseen, joka pyrkii minimoimaan metsäkatoa sekä luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä, ja vähentämään unionin kasvihuonepäästöjä. Valtioneuvoston kanta tulee julkiseksi valtioneuvoston istunnon jälkeen.

Myös EU-ministerivaliokunnan linjaus, joka koskee komission direktiiviehdotusta monikansallisten konsernien minimiverotasoa, tulee julkiseksi valtioneuvoston istunnon jälkeen. Ehdotetulla direktiivillä pantaisiin täytäntöön OECD:n piirissä työstettyä ratkaisua, jonka myötä konserneja verotettaisiin vähintään 15 prosentin minimitason mukaisesti riippumatta siitä, missä valtioissa toimintaa harjoitetaan. OECD-sääntelyn tavoitteena on muun muassa ollut asettaa tietyt rajat valtioiden väliselle haitalliselle verokilpailulle.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja seuraaviin kokouksiin:

  • Epävirallinen maatalousministerikokous (6. – 8.2.)
  • Epävirallinen terveys- ja ulkoministerikokous (9.2.)
  • Epävirallinen terveysministerikokous (10.2.)

Maatalousministerien keskusteluaiheena on ”Ilmastoystävällisten maatalouden ja metsätalouden mallien vahvistaminen: hiiliviljely”. Keskustelu liittyy komission joulukuussa 2021 antamaan tiedonantoon kestävistä hiilenkierroista.

Ulko- ja terveysministerien yhteinen kokous keskustelee toimista, joilla EU voi edistää terveysturvallisuutta maailmalla sekä terveystilannetta etenkin maailman matala- ja keskituloisissa maissa.

Omassa kokouksessaan terveysministerien keskustelevat EU:n yhteisestä varautumisesta sekä kansainvälisestä varautumisesta rajat ylittäviin terveysuhkiin.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat)Tuulia Pitkänen p. 0295 160 231, EU-asioiden alivaltiosihteeri Satu Keskinen p 0295 160 302 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

​​​​​​​

Sivun alkuun