Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Eurooppaministeri Tuppurainen yleisten asioiden neuvostoon

Valtioneuvoston viestintäosasto 14.10.2019 12.45
Tiedote 531/2019

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen osallistuu EU:n yleisten asioiden neuvostoon Luxemburgissa tiistaina 15. lokakuuta. Ministeri Tuppurainen johtaa puhetta neuvoston kokouksessa, jonka pääaiheita ovat keskustelu Pohjois-Makedonian ja Albanian EU-lähentymisen edellytyksistä sekä lokakuun Eurooppa-neuvoston (17.-18.10) valmistelut.

Pohjois-Makedonia ja Albania ovat EU:n jäsenehdokasmaita ja komissio suosittelee jäsenyysneuvotteluiden aloittamista kummankin kanssa. Neuvoston kokouksessa on tarkoitus keskustella ja antaa päätelmät maiden EU-lähentymisen edellytyksistä.

”Laajentumispolitiikka on strateginen sijoitus rauhaan, vakauteen ja kehitykseen Euroopassa. Neuvoston puheenjohtajana olemme sitoutuneita edistämään jäsenyysneuvottelujen aloittamista koskevia päätöksiä Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa. Länsi-Balkanin alue on osa Euroopan sydäntä, jonka paikka on yhteisessä eurooppalaisessa arvounionissa. Oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen on olennainen osa niitä kriteerejä, jotka valtion on täytettävä ennen kuin se voi tulla EU:n jäseneksi.”, sanoo ministeri Tuppurainen.

Neuvosto valmistelee lokakuun Eurooppa-neuvostoa käymällä keskustelun sen päätelmäluonnoksesta. Eurooppa-neuvostossa EU-johtajien agendalla on unionin tuleva monivuotinen rahoituskehys, jota käsitellään puheenjohtajavaltio Suomen tekemän työn perusteella. Huippukokouksen aiheina ovat lisäksi EU:n strategisen ohjelman toimeenpano sekä ilmastotyö. Eurooppa-neuvosto voi keskustella myös ajankohtaisista ulkopoliittisista kysymyksistä.

EU27-kokoonpanossa (Artikla 50) neuvosto valmistelee lokakuun Eurooppa-neuvoston brexit-keskustelua. EU:n tavoitteena on edelleen sopimuksellinen ero.

Kokouksen julkisessa osuudessa puheenjohtajamaa Suomi kertoo ministereille Brysselissä 24. syyskuuta pidetystä EU:n avoimuusseminaarista.

EU:n yleisten asioiden neuvostossa jäsenmaita edustavat pääasiassa jäsenvaltioiden eurooppaministerit. Neuvoston tehtävänä on muun muassa valmistella Eurooppa-neuvoston kokouksia. Se myös vastaa useista monialaisista politiikoista kuten rahoituskehysneuvotteluista ja EU:n laajentumisesta. Myös oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvät kysymykset kuuluvat vakiintuneesti neuvoston asialistalle. Suomen EU-puheenjohtajakaudella (1.7.-31.12.2019) eurooppaministeri Tuppurainen johtaa neuvoston puhetta.

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Heli Siivola, p. 0295 160 476 ja erityisavustaja Matti Niemi, p. 045 679 1717, valtioneuvoston kanslia

Palaa sivun alkuun