Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Itäisen kumppanuuden kokous vahvisti yhteistyötä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.6.2020 21.18
Tiedote 440

EU-maiden, EU-instituutioiden sekä EU:n itäisten kumppanimaiden johtajien videokokous torstaina 18. kesäkuuta vahvisti yhteistyötä EU:n sekä kumppanimaiden eli Armenian, Azerbaidžanin, Georgian, Moldovan, Ukrainan ja Valko-Venäjän kanssa. Kokouksen järjestäminen koronavirustilanteesta huolimatta on osoitus itäisen kumppanuuden tärkeydestä sekä EU:n sitoutumisesta siihen. Suomea kokouksessa edusti pääministeri Sanna Marin.

Kokouksessa käsiteltiin yhteistyötä koronavirukseen vastaamisessa ja EU:n tukea itäisen kumppanuuden maille. Samalla pohjustettiin itäisen kumppanuuden pidemmän aikavälin poliittisten tavoitteiden valmistelua.

Itäisen kumppanuuden tavoitteena on edistää vakautta, vaurautta ja demokratiaa EU:n itäisessä naapurustossa, mikä on myös EU:lle ja Suomelle tärkeää. Koronaviruspandemia on entisestään korostanut EU:n tuen tarvetta kumppanimaille näiden uudistaessa yhteiskuntiaan. EU:n tuki on ehdollista eli se on sidottu uudistusten edistymiseen.

Suomi korostaa tarvetta edistää kumppanimaiden uudistuksia. On tärkeää tukea näiden maiden yhteiskunnallisen kestokyvyn ja instituutioiden uudistamista. Suomi korostaa myös oikeusvaltiokehityksen, tasa-arvon ja kestävän kehityksen merkitystä sekä kykyä vastata hybridiuhkiin ja disinformaatioon.

Videokokous sopi huippukokouksen järjestämisestä ensi vuoden alkupuolella. Huippukokous on ollut tapana järjestää kahden vuoden välein. Edellinen oli vuonna 2017.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Matti Niemi p. 045 679 1717,  erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa p. 0295 160 306, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Lisätietoa kokouksesta neuvoston sivuilla

Valokuvia

 
Sivun alkuun