Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Lokakuun kansalaispulssi: Luottamus terveydenhuoltoon parantunut, huoli turvallisuudesta voimistunut

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 14.10.2022 10.04
Tiedote

Valtioneuvoston teettämässä Kansalaispulssi-kyselyn lokakuun kierroksella luottamus terveydenhuoltojärjestelmään on noussut selvästi. Nyt järjestelmään kertoi luottavansa 75 prosenttia vastanneista, kun kuukautta aiemmin luottavaisia oli vastanneista 70 prosenttia. Silti luottamus on yhä edelleen melko matalalla.

Kyselystä kävi myös ilmi, että huoli turvallisuudesta ja sodan laajenemisesta Ukrainasta on jälleen edelliseen kyselyyn verrattuna voimistunut, mutta ei ole kohonnut alkuvuoden tasolle. Lokakuussa 46 prosenttia vastanneista sanoi ukrainan kriisin ja sen vaikutusten aiheuttavan huolta. Huolestuneiden määrä on kasvanut 6 prosenttiyksikköä viime kuuhun verrattuna. Venäjän hyökkäyksen alettua tilanne huolestutti 52 prosenttia vastanneista.

”Näkemyksiin arvatenkin vaikuttavat uutiset Nord Stream -kaasuputkeen kohdistuneista iskuista ja Venäjän liikekannallepanosta”, arvioi erityisasiantuntija Juho Jyrkiäinen valtioneuvoston kansliasta.

Tuki Ukrainan auttamista kohtaan vahvistunut 

Samaan aikaan kansalaisten tuki Venäjälle asetettuja pakotteita kohtaan on voimistunut, samoin aiempaa useampi suomalainen kannattaa Ukrainan pakolaisten vastaanottamista. Pakotteita kannattaa lähes yhdeksän kymmenestä (87 %) ja ukrainalaispakolaisten vastaanottamista lähes kahdeksan kymmenestä (78 %) vastanneesta. Kummassakin kasvua on 5 prosenttiyksikköä.

”Vaikka kotitalouksien huoli esimerkiksi energian ja ruoan hinnasta on kasvanut koko ajan, on Venäjälle asetettujen pakotteiden kannatus ja kansalaisten auttamishalu kuitenkin vain vahvistunut entisestään”, toteaa Jyrkiäinen.

Talouteen liittyvä huoli onkin pysynyt suurena ja huolen vaikutukset näkyvät siinä, että jo yli puolet suomalaisista on muuttanut kulutustottumuksiaan. Enemmistön (55 %) mielestä hallituksen tuki kotitalouksien suurista sähkölaskuista selviämiseen on pääosin oikeasuuntaista.

Kansalaispulssi-kyselyn avulla selvitetään kansalaisten mielipiteitä ajankohtaisista aiheista, viranomaisten toiminnasta sekä vastaajien omasta mielialasta ja tulevaisuuden odotuksista. Kyselyaineiston keräämisestä vastaa Tilastokeskus.
Ensimmäinen kysely tehtiin huhtikuussa 2020, ja se toistetaan noin kuukauden välein. Vastaajat vaihtuvat joka kierroksella. Kyselyyn voi vastata suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Juho Jyrkiäinen, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 181

 

 
Sivun alkuun