Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Ministeri Tuppurainen yleisten asioiden neuvostoon

Valtioneuvoston viestintäosasto 24.2.2020 14.30
Tiedote 90/2020

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen osallistuu tiistaina 25. helmikuuta Brysselissä pidettävään yleisten asioiden neuvostoon. Ministerien agendalla on muun muassa maaliskuun Eurooppa-neuvoston valmistelu sekä neuvoston päätös, jolla komissio valtuutetaan aloittamaan neuvottelut uudesta kumppanuudesta Britannian kanssa.

Ministerit aloittavat maaliskuun Eurooppa-neuvoston (26.–27.3.) valmistelun käymällä keskustelun sen asialistasta. Eurooppa-neuvoston on määrä keskustella EU:n taloudellisen perustan lujittamisesta, digitaaliasioista, laajentumisesta sekä ajankohtaisista ulkosuhdekysymyksistä.

Neuvostossa on määrä tehdä päätös, jolla valtuutetaan komissio aloittamaan neuvottelut uudesta brexitin jälkeisestä kumppanuudesta Britannian kanssa. Samalla komissiolle hyväksytään neuvotteluohjeet. Suomi on valmis hyväksymään päätöksen neuvottelujen aloittamisesta sekä komission neuvotteluohjeet.

Neuvoston julkisessa istunnossa ministerit keskustelevat komission vuoden 2020 työohjelmasta ja EU:n toimielinten yhteisestä lainsäädäntötyön suunnittelusta. Suomi jatkaa EU-puheenjohtajakautensa keskeisten teemojen (yhteiset arvot ja oikeusvaltioperiaate, kilpailukykyisempi ja sosiaalisesti eheämpi unioni, EU globaalina ilmastojohtajana sekä kansalaisten kokonaisturvallisuus) edistämistä. Lainsäädäntötyön suunnittelussa Suomi korostaa etenkin Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa, ihmisten hyväksi toimivaa taloutta sekä Euroopan digitaalista kehitystä.

Komissio esittelee kokouksessa ehdotuksensa EU:n laajentumispolitiikan tehostamisesta. Suomi katsoo, että uskottava laajentumispolitiikka on investointi koko Euroopan rauhaan, vakauteen, tur­vallisuuteen ja talouskasvuun. Komission ehdotus on hyvä pohja jatkokeskustelulle. Laajentumispolitiikan uudistamisessa tulisi edetä siten, että Albanian ja Pohjois-Makedonian jäsenyysneuvotteluiden aloittamisesta voidaan päättää ennen toukokuussa järjestettävää EU:n ja Länsi-Balkanin huippukokousta. EU:n tuleva monivuotinen rahoituskehys on kokouksen asialistalla mahdollisena puheenjohtajavaltio Kroatian tiedotusasiana.

EU:n yleisten asioiden neuvostossa jäsenmaita edustavat pääasiassa jäsenvaltioiden eurooppaministerit. Neuvoston tehtävänä on muun muassa valmistella Eurooppa-neuvoston kokouksia. Se myös vastaa useista monialaisista politiikoista kuten rahoituskehysneuvotteluista ja EU:n laajentumisesta. Myös oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvät kysymykset kuuluvat vakiintuneesti neuvoston asialistalle.

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Heli Siivola, p. 0295 160 476 ja erityisavustaja Pilvi-Elina Kupias 0295 160 995, valtioneuvoston kanslia

Palaa sivun alkuun