Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Statsminister Juha Sipilä om Storbritanniens anmälan om utträde ur EU

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 29.3.2017 16.28 | Publicerad på svenska 30.3.2017 kl. 11.32
Pressmeddelande 135/2017

Enligt statsminister Juha Sipilä skapar Storbritanniens slutliga anmälan om utträde ur EU klarhet i situationen och minskar den allmänna osäkerheten kring detta i sig ledsamma ärende. Storbritanniens anmälan lämnades in på onsdagen i enlighet med den tidsplan som premiärminister Theresa May hade utlovat.

”EU27 är redo att inleda förhandlingarna när vi kommit överens om EU:s mandat. Europeiska rådet ska godkänna riktlinjerna för förhandlingarna vid sitt möte den 29 april. Från och med detta börjar processen för Storbritanniens utträde ur EU. Avsikten är att de invecklade utträdesförhandlingarna ska slutföras inom två år”, sade statsminister Sipilä på onsdagen.   

”Finland förhåller sig konstruktivt till förhandlingarna och förväntar sig det samma av Storbritannien. Vi önskar att Storbritannien ska förbli vårt partnerland. Rättigheter och skyldigheter måste dock vara i balans i alla de arrangemang som vi förhandlar om med Storbritannien”, fastställde statsminister Sipilä.

Storbritanniens premiärminister Theresa May undertecknade landets anmälan om utträde ur EU i London på onsdagen. Storbritanniens EU-ambassadör Tim Barrow överlämnade officiellt anmälan om utträde till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på eftermiddagen.

 
Sivun alkuun