Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Pääministeri Rinne puhui Brysselissä EU:n ja Aasian yhteistyön mahdollisuuksista ja kävi useat korkean tason keskustelut

Valtioneuvoston viestintäosasto 27.9.2019 19.23
Tiedote 483

Pääministeri Antti Rinne osallistui 27. syyskuuta Brysselissä järjestettyyn EU:n ja Aasian yhteistyötä käsittelevään korkean tason foorumiin (EU-Asia Connectivity Forum), jossa hän EU-puheenjohtajamaan edustajana puhui Euroopan ja Aasian suhteiden kehittämisen tärkeydestä.

Pääministeri Rinne kävi Brysselissä myös kahdenväliset keskustelut komission tulevan puheenjohtajan Ursula von der Leyenin, Japanin pääministeri Shinzo Aben, EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnierin, Kroatian pääministeri Andrej Plenkovićin ja komission varapuheenjohtaja Frans Timmermansin kanssa.

Pääministeri Rinne korosti foorumin päätöspuheenvuorossaan EU:n tehokkaampaa ja yhtenäistä ulkopolitiikkaa. EU voi vahvistaa kumppanuuksien avulla sääntöperusteista kansainvälistä järjestystä. EU:n siteitä ja yhteyksiä Aasiaan tehostamalla voidaan vastata esimerkiksi ilmastonmuutoksen tuomaan haasteeseen ja edistää kestäviä ratkaisuja energian, digitalisaation ja liikenteen aloilla.

”EU:n on ajateltava pitkällä tähtäimellä ja strategisesti. Aasian merkitys tulee vahvistumaan niin taloudellisesti kuin poliittisestikin. Suomalaisyrityksilläkin on voitettavaa EU:n yhteyspolitiikasta”, sanoo pääministeri Rinne.

Pääministerin kahdenvälisissä tapaamisissa keskusteltiin muun muassa ilmastonmuutoksen torjuntaan tähtäävien toimenpiteiden tehostamisesta ja ilmastotyötä edistävän kestävän kasvun luomisesta.

”Euroopan unionin ilmastojohtajuus edellyttää sitä, että johdamme myös esimerkillämme. Suomen tavoitteena on saada EU-jäsenmaat sitoutumaan ilmastotavoitteisiin. Se on tärkeää, jotta voimme suojella lastemme ja lastenlastemme tulevaisuutta”, pääministeri Rinne totesi.

Britannian EU-eroprosessin suhteen keskusteluissa vallitsi yhteisymmärrys siitä, että Britannian konkreettisilla ehdotuksilla sopimuksettoman eron välttämiseksi on kiire. Jos muista toimenpiteistä ei päästä sopimukseen, Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta 31. lokakuuta. Suomi ja EU katsovat, että sopimuksettoman eron välttämiseksi jo neuvotellun erosopimuksen hyväksyminen olisi kaikkien kannalta paras ratkaisu.

”Kävimme erinomaisen keskustelun Michel Barnierin kanssa. EU:n 27 jäsenmaata ovat yhtenäisiä ja antavat täyden tukensa päänreuvottelijalle. Olemme valmiita edistämään keskusteluja, mutta siihen vaaditaan nopeasti konkreettisia ja kirjallisia esityksiä Iso-Britannialta”, pääministeri Rinne toteaa.

Myös oikeusvaltiokysymykset nousivat keskusteluissa esille. Suomi pyrkii meneillään olevalla EU-puheenjohtajakaudellaan edistämään EU:n yhteisten arvojen noudattamisen ja EU-rahoituksen välistä ehdollisuutta.

”Suomi tekee puheenjohtajamaana selväksi, että EU:ssa on nollatoleranssi hyökkäyksille demokratiaa ja oikeusvaltiota vastaa. Kyse on eurooppalaisista kansalaisista, ihmisistä. Me puolustamme heitä jokaisessa tilanteessa”, sanoo pääministeri Rinne.

Pääministeri Rinteen puhe EU-Aasia –Foorumissa
Kuvia valtioneuvoston Flickr-tilillä

Lisätietoja: Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, EU-asioiden erityisavustaja Pilvi-Elina Kupias p. 050 465 6395, erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 050 421 0422 ja erityisavustaja (mediasuhteet) Dimitri Qvintus p. 050 477 7362, valtioneuvoston kanslia. 

Palaa sivun alkuun