Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Statsminister Sanna Marins nyårshälsning 31.12.2022

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 31.12.2022 3.00
Pressmeddelande

Det gångna året kommer att gå till historien och lämna spår i vår nations kollektiva minne. Få finländare kan glömma den morgonen i februari då ett storskaligt och grymt anfallskrig bröt ut i Europa. Tusentals människor, såväl soldater som civila, har omkommit, sårats och förlorat sina närstående i kriget i Ukraina.

Finland och det internationella samfundet fördömde genast Rysslands illegala invasion av Ukraina. Europeiska unionen reagerade starkt, samstämmigt och omedelbart. Och starka och modiga måste vi vara även framöver. Vi ska hjälpa ukrainarna så länge de behöver vår hjälp. Ryssland kommer inte att vinna sitt krig. En värld med odemokratiska stormakter som förtycker andra stater utan att respektera FN-stadgan eller ta hänsyn till det lidande de orsakar är en värld som vi en gång för alla måste lämna bakom oss. Ryssland har inte många vänner kvar. Vår fokus ska ligga på att hjälpa Ukraina.

Ukrainarnas sak är vår. Vi har velat stödja och hjälpa dem på alla tänkbara sätt. Vi har känt medlidande med det ukrainska folket i deras nöd och smärta. Ukrainarna kommer säkert för alltid att komma ihåg finländarnas hjälp och stöd, precis som vi kommer ihåg den hjälp vi fick under krigen.

Finland har tagit emot ukrainska krigsflyktingar och stött Ukraina med humanitärt bistånd, skyddsutrustning och försvarsmateriel, bland annat tunga vapen. Inför den hårda vintern har vi bidragit med kunnande i och utrustning för vinterkrigföring. Vi har deltagit i beslutsfattandet om stöd som ges via EU och aktivt bidragit till stödet.

Europeiska unionen har påfört Ryssland hårda sanktioner ända sedan kriget bröt ut. Kriget märks också i finländarnas plånböcker och i de finländska företagens vardag. Tidigare trodde vi att vi kan skapa stabilitet tillsammans med Ryssland. Men nu använder Ryssland bland annat energi som vapen och försöker på det sättet undergräva vårt och andra europeiska länders stöd till Ukraina. Till följd av energikrisen drabbas vi nu, inför den kallaste vintertiden, av höga elpriser och exceptionellt hög inflation.

Situationen är orimlig för många helt vanliga finländare i och med att priserna stiger. Det finns inga enkla lösningar på det svåra problemet, men det är klart att staten måste stödja dem som har det sämst ställt. Därför har regeringen försökt lindra de orimliga följderna av höjda energipriser för de finländska hushållen.

Samtidigt måste våra målmedvetna insatser för att avstå från rysk energi fortsätta. Det gäller för hela Europa att ta lärdom av de misstag vi begått och lösgöra oss från beroendeförhållanden som gör oss sårbara.

Rysslands anfallskrig har påverkat säkerhetsläget i hela Europa och i Finland. I våras blev det nödvändigt för oss som nation att fatta beslut om Finlands ställning i den nya situationen. Vår lösning att söka medlemskap i Nato tillsammans med vår närmaste granne Sverige var konsekvent. Beslutet, som fick stark uppbackning från folket, fattades i parlamentarisk enighet. På denna enighet kan vi bygga vår framtid som medlem i Nato. Vi går med i en tätt sammanhållen euroatlantisk gemenskap där varje medlems säkerhet är en del av vår egen säkerhet.

Genom vårt beslut har vi stärkt Finlands ställning och utvidgat vårt svängrum i en situation där det riskerade att inskränkas, eller till och med tas ifrån oss. De svåra tiderna har fört oss närmare våra vänner, och vi är en uppskattad och betrodd partner ute i världen. För detta får vi tacka de skickliga diplomatiska insatserna under årens lopp.

Våra lösningar visade prov på mod och finsk sisu. Vi har försvarat våra värderingar tillsammans och fattat nödvändiga beslut utifrån våra egna premisser. Jag hoppas att vi som nation kan vara stolta över detta.

Jag tror att energikrisen, den ryska invasionen och covid-19-pandemin har gett oss bättre förståelse för hur viktigt det är att vi i hela Europa ser över våra kritiska beroendeförhållanden till andra länder. Vi måste stärka vårt strategiska oberoende, det vill säga självförsörjningsgraden, resiliensen och partnerskapen i synnerhet med andra demokratiska stater. Europa blir starkare bara med stöd från sina vänner, och vice versa – våra vänner både fjärran och nära behöver oss.

Strategiskt oberoende innebär också att vi försvarar våra värderingar. Det ligger i Finlands intresse att arbeta för ett starkare Europa, särskilt i en värld som behöver försvarare av de mänskliga rättigheterna, jämställdhet och samarbete. Just nu behöver vi multilateralt samarbete för att kunna hitta lösningar på globala kriser och aktuella utmaningar, såsom klimatförändringarna.

Vi har visat att det är möjligt att lösa utmaningar genom att bygga upp ett rättvist och jämlikt samhälle. Vi har byggt upp en nordisk välfärdsstat efter krigen, och vi fortsätter att utveckla den så att den ska bli socialt, ekonomiskt och klimatmässigt hållbar. Vår styrka ligger i ömsesidigt förtroende och lösningar som upplevs som rättvisa. Detta budskap måste vi också förmedla till resten av världen.

Än en gång har vi en exceptionellt svår vinter och osäkra tider framför oss. Men jag är optimistisk och tror på att vi kan bygga en bättre framtid när vi modigt satsar på våra styrkor – tillsammans, med omtanke och omsorg om varandra. Finländarna är starka. Vi har resiliens och förmåga att fatta beslut tillsammans även under svåra tider. Vi har framtidstro, förtroende och flexibilitet. Vi får emellertid inte se dessa styrkor som en självklarhet, utan vi måste värna om dem.

På våren har vi riksdagsval där vi väljer de beslutsfattare som ska företräda folket och staka ut vägen för Finland under de kommande åren. De exceptionella åren under denna valperiod har visat hur stark den demokratiska nordiska välfärdsstaten är i olika slags kriser. Därför känns riksdagsvalet särskilt viktigt just nu. Att värna om demokratin är vår rättighet och skyldighet.

Jag uppmuntrar alla att rösta i valet eftersom fria val är grunden och hörnstenen i ett demokratiskt samhälle. Finland är ett land värt att försvara, och din röst är lika mycket värd.

Jag önskar er alla ett gott nytt år!

Sanna Marin
statsminister

 
Sivun alkuun