Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Pääministeri Sipilä ASEM-kokouksessa: Globaali ongelmanratkaisu vaatii yhteisiä ponnisteluja

statsrådets kommunikationsavdelning
Julkaisuajankohta 16.7.2016 8.59
Tiedote 313/2016

Pääministeri Juha Sipilä on edustanut Suomea Mongolian pääkaupungissa Ulaanbaatarissa 15. – 16. heinäkuuta järjestetyssä Euroopan ja Aasian maiden ASEM-huippukokouksessa. ASEMin 20-vuotisjuhlakokouksen pääteemana oli Euroopan ja Aasian välisten yhteyksien edelleen tiivistäminen. Kokouksessa nousivat vahvasti esille myös ajankohtaiset Nizzan ja Turkin tapahtumat. Kokouksen yhteydessä pääministeri Sipilällä oli myös useita kahdenvälisiä tapaamisia muiden kokoukseen osallistuneiden päämiesten kanssa.

Täysistunnossa pitämässään puheenvuorossa pääministeri Sipilä totesi ASEM-yhteistyöllä olevan Suomelle erityistä merkitystä, isännöihän Suomi ASEMin 10-vuotiskokouksen EU-puheenjohtajuuskaudellaan vuonna 2006. Hän korosti tarvetta tiivistää Euroopan ja Aasian välisiä yhteyksiä myös jatkossa esimerkiksi kehittämällä talous- ja liikenneyhteyksiä.

Sipilä totesi arktisen alueen olevan Suomelle tärkeä ja ajankohtainen aihe, sillä Suomesta tulee ensi vuonna Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa. Sipilä painotti erityisesti ilmastonmuutoksen vaikutusta arktisen ympäristön muutokseen ja muistutti, että sen seuraukset tulevat koskettamaan meitä kaikkia. Siksi ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä tarvitaan laajaa kansainvälistä yhteistyötä. 

- Puhtaampi ja vihreämpi kasvu on vastaus näihin haasteisiin. Se avaa myös Euroopan ja Aasian yhteistyölle valtavia mahdollisuuksia, pääministeri Sipilä sanoi.

Toisessa puheenvuorossaan noin 50 maan edustajalle pääministeri Sipilä korosti ongelmanratkaisukyvyn sekä poliittisen tahdon merkitystä etsittäessä vastauksia yhteisiin globaalihaasteisiin. Esimerkkinä tästä Sipilä mainitsi muuttoliikkeet ja pakolaisuuden. 

- Ihmishenkien pelastamisen ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen täytyy olla lähtökohtamme. Mutta sen lisäksi meidän täytyy tehdä enemmän muuttoliikkeiden taustalla olevien syiden ratkaisemiseksi. Tässä Suomi pitää erittäin tärkeänä konfliktien ratkaisua sekä rauhanvälitystyötä.

Kahdenväliset tapaamiset

Kokouksen yhteydessä pääministeri Sipilällä oli myös useita kahdenvälisiä tapaamisia Aasian maiden johtajien kanssa. Pääministeri kävi keskustelut Mongolian presidentin ja pääministerin, Myanmarin presidentin sekä Kazakstanin, Singaporen ja Vietnamin pääministerien kanssa. Lisäksi hänellä oli kahdenvälinen tapaaminen Puolan pääministerin kanssa.

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Anna-Kaisa Heikkinen, p. 040 748 3867 ja
EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 050 468 5302, valtioneuvoston kanslia

Kokouksen hyväksymä Ulaanbataarin julistus, puheenjohtajan julkilausuma ja lausunto terrorismista ovat luettavissa kokouksen nettisivuilla (http://www.asem11.mn).

Valokuvia median käyttöön kokousjärjestäjien verkkosivuilta  (http://asem11.mn/?page_id=3319&lang=en) sekä valtioneuvoston flickr-tililtä (https://www.flickr.com/photos/FinnishGovernment)

 
Sivun alkuun