Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Pääministeri Sipilä ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker keskustelivat Euroopan tulevaisuudesta

Valtioneuvoston viestintäosasto 8.11.2018 16.38
Tiedote 520/2018

Pääministeri Juha Sipilä ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapasivat tänään 8. marraskuuta Helsingissä. Sipilä ja Juncker kävivät laajan keskustelun EU:n kehittämisestä ja sen tulevaisuuden haasteista. Päämiehet keskustelivat myös Suomen prioriteeteista komission tulevaan viisivuotisohjelmaan sekä Suomen tulevasta EU-puheenjohtajakaudesta.

Sipilän ja Junckerin keskusteluissa esille nousi muun muassa EU:n toimet muuttoliikkeeseen vastaamiseksi sekä kansainvälisen kaupan kysymykset ja EU:n sisämarkkinoiden kehittäminen.

”Muuttoliikkeen osalta meidän tulee ennen kaikkea keskittyä juurisyiden hoitoon ja yhteistyöhön lähtömaiden kanssa. Tarvitsemme myös tehokkaampaa EU:n ulkorajojen valvontaa ja näin ollen EU:n yhteisen turvapaikkajärjestelmän uudistamista. Suomi on puheenjohtajakaudellaan sitoutunut etsimään ratkaisuja muuttoliikkeen haasteisiin käytännön läheisellä ja ratkaisuhakuisella otteella”, totesi pääministeri Sipilä.

Sipilä ja Juncker olivat yhtä mieltä siitä, että sääntöpohjaisen kansainvälisen kaupankäyntijärjestelmän vahvistamisen tulee olla jatkossakin EU:n kauppapolitiikan prioriteetteja.

”EU:lla täytyy olla jatkossakin vahva rooli maailman kauppajärjestö WTO:n uudistamisessa. Yhtä lailla meidän tulee pyrkiä sitouttamaan myös Yhdysvallat ja Kiina tähän prosessiin”, sanoi pääministeri Sipilä.

Pääministeri Sipilä ja puheenjohtaja Juncker keskustelivat lisäksi myös EU:n puolustusyhteistyön kehittämisestä sekä hybridiuhkiin varautumisesta, brexit-neuvottelujen tilanteesta, EU:n ja Afrikan yhteistyöstä, ilmastokysymyksistä ja EU:n tulevasta rahoituskehyksestä.

Puheenjohtaja Junckerin lisäksi pääministeri Sipilä tapasi tänään 8. marraskuuta myös Bulgarian pääministeri Boyko Borisovin. Tapaamiset olivat osa Suomen EU-puheenjohtajakautta pohjustavien tapaamistensa sarjaa. Pääministeri Sipilä tulee tapaamaan kaikki EU-maiden päämiehet ennen Suomen EU-puheenjohtajakauden alkamista.  

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Valokuvia median käyttöön: https://www.flickr.com/photos/FinnishGovernment

Tallenne pääministeri Sipilän ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin tiedotustilaisuudesta katsottavissa: vn.fi/live

Palaa sivun alkuun