Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Pohjoismaat sopivat yhteistyön tiivistämisestä ilmastokriisin ratkaisemiseksi

Valtioneuvoston viestintäosastoYmpäristöministeriö 25.1.2019 15.58
Tiedote 42/2019

Pohjoismaiden pää- ja ilmastoministerit sopivat perjantaina Helsingissä yhteisten ilmastotoimiensa kiihdyttämisestä. Pohjoismaat pyrkivät linjaamaan politiikkaansa tiiviimmin hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n lokakuussa julkaiseman 1,5 raportin mukaisesti. Ilmastokriisin ratkaisemiseksi maat nostavat oman ilmastopolitiikkansa tavoitteita vuoteen 2020 mennessä ja tähtäävät hiilineutraaliksi muuta maailmaa nopeammin.

”Haluamme näyttää pohjoismaista johtajuutta ja esimerkkiä. Pohjoismaat ottavat IPCC:n 1,5 asteen raportin viestin vakavasti ja ajamme myös sen mukaista politiikkaa”, pääministeri Juha Sipilä sanoo.

Maiden antaman julkilausuman mukaan yhteistyötä tiivistetään päästöjä vähentävien pohjoismaisten ratkaisujen levittämisessä, teknologisten ratkaisujen, esimerkiksi hiilen talteenoton ja varastoinnin (CCS) kehittämisessä, liikenteen päästöjen suitsimisessa sekä hiilinielujen säilyttämisessä tai lisäämisessä. Maat myös voimistavat yhteistä ilmastodiplomatiaansa ja etsivät keinoja kuluttajien ilmastoystävällisten valintojen helpottamiseen.

”Yhdessä olemme enemmän kuin osiemme summa. Tämä pätee yhtä lailla kansainvälisessä vaikuttamisessa kuin teknologisten ratkaisujen kehittämisessä ja levittämisessä. Meillä on osaamista, jota voimme – ja jota meillä on velvollisuus – tarjota entistä tehokkaammin myös muun maailman käyttöön”, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen korostaa.

Pohjoismaat kokoontuivat Helsinkiin pääministeri Juha Sipilän ja asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen kutsusta. Julkilausuman toimenpiteiden edistymistä seurataan Pohjoismaiden ilmastoministerien kokouksessa lokakuussa 2019.
 

Pohjoismaiden hiilineutraaliusjulistus

Tiedotustilaisuuden verkkolähetys

Kuvamateriaalia 

Lisätietoja:

Pääministerin erityisavustaja Jani Raappana, p. 0295 160 306
Ympäristöministerin erityisavustaja Taru Savolainen, p. 040 535 8622
Viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, valtioneuvoston kanslia, p. 040 537 0733
Viestintäasiantuntija Riikka Lamminmäki, ympäristöministeriö, p. 029 525 0343
Johtava viestinnän asiantuntija Johanna Kaprio, valtioneuvoston kanslia, p. 050 412 7506

Sivun alkuun