Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Raha-asiainvaliokunnan istunto 16.4.2015

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 16.4.2015 13.22
Tiedote 200/2015

Luettelossa ovat raha-asiainvaliokunnan ministeriöille puoltamat julkiset asiat. Raha-asiainvaliokunnan valtioneuvostolle puoltamista asioista tiedotetaan valtioneuvoston istunnon jälkeen.

Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta puolsi istunnossaan 16.4.2015 seuraavia asioita:

Suomen osallistuminen Kansainvälisen maatalouden kehittämisrahaston (IFAD) 10. lisärahoitukseen vuosina 2016-2018. Suomi myöntää IFADin 10. lisärahoitukseen yhteensä 13 000 000 euroa vuosina 2016-2018. Vuonna 1977 YK:n maatalouden kehitysrahoituksen erityisjärjestöksi perustettu IFAD suunnittelee ja rahoittaa ohjelmia ja hankkeita, jotka tähtäävät ympäristön kannalta kestävään ruokaturvan ja ravitsemuksen edistämiseen sekä köyhyyden vähentämiseen kehitysmaissa. Päähuomio kohdistetaan maaseudun köyhään ja haavoittuvimpaan väestöön kuten pienviljelijöihin, maattomiin ja alkuperäiskansoihin, ja näiden keskuudessa erityisesti naisiin. IFADin työ liittyy olennaisesti YK:n vuosituhatjulistuksen päämäärään sekä tuleviin kestävän kehityksen tavoitteisiin poistaa äärimmäinen köyhyys ja nälänhätä. IFADin keskeisenä tavoitteena tulevalla lisärahoituskaudella on 80 miljoonan ihmisen nostaminen köyhyydestä. IFADin toiminta tukee Suomen kehityspoliittisen toimenpideohjelman sekä maatalous- ja ruokaturvalinjauksen keskeisiä tavoitteita. Suomi on ollut jäsenenä IFADin perustamisesta lukien. IFADin 10. lisärahoituksen tavoitetaso on USD 1,44 miljardia. IFADin suurimmat rahoittajamaat ovat Iso-Britannia, Alankomaat, Yhdysvallat, Italia ja Ruotsi. (UM lähetystöneuvos Christian Lindholm 0295 351 016)

Valtiontakuun myöntäminen Kansallisgallerialle Ateneumin taidemuseossa järjestettävälle "Tarujen kansat – kansa, myytit ja tarinat Norjan ja Suomen taiteessa" -taidenäyttelylle. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää Kansallisgallerialle valtiontakuun Ateneumin taidemuseossa 18.6.-27.9.2015 järjestettävää "Tarujen kansat – kansa, myytit ja tarinat Norjan ja Suomen taiteessa" - näyttelyä varten. Valtiontakuu kattaa esinevahingot taidenäyttelyiden valtiontakuusta annetun lain (411/1986) mukaisesti sekä valtiontakuupäätöksessä tarkemmin mainituin ehdoin. Valtiontakuu on voimassa 18.5.-10.11.2015. (OKM kulttuuriasiainneuvos Tiina Eerikäinen 0295 330 081)

Museoviraston kokoelma- ja konservointikeskuksen vuokrasopimuksen tekeminen. Opetus- ja kulttuuriministeriö oikeuttaa Museoviraston tekemään Senaatti-kiinteistöjen kanssa uutta Kokoelma- ja konservointikeskusta koskevan vuokrasopimuksen yhteensä 15 948 htm2 tiloista Vantaalla. Vuosivuokra olisi noin 2,2 M€ (alv 0%). Sopimus alkaisi 01.05.2015 ja se olisi voimassa 15 vuotta, siten että ensimmäinen irtisanomispäivä olisi 31.01.2029. Irtisanomisaika on 25 kk museoesineiden huomattavan määrän ja muuton pitkän keston vuoksi. Kokoelma- ja konservointikeskuksen tilojen pääkäyttäjänä olisi Museovirasto. Uuden Kokoelma- ja konservointikeskuksen käyttöönotto turvaa Museoviraston kokoelmien säilytystarpeen pitkäksi ajanjaksoksi. Samalla voidaan Museoviraston muita kokoelmatiloja poistaa käytöstä ja ylikuormitettua tilaa väljentää. Kokoelmakeskukseen siirretään mm. Museoviraston kulttuuri- ja nähtävyyskohdekiinteistöjen vuoden 2014 hallinnansiirron yhteydessä poistuvien rakennusten esinekokoelmia. (OKM rakennusneuvos Liisa Munsterhjelm 0295 330 218)

Valtion televisio- ja radiorahaston vuoden 2014 tilinpäätöksen vahvistaminen. Valtion televisio- ja radiorahastosta annetun lain (744/1998) 4 §:n mukaan Viestintävirasto hyväksyy ja allekirjoittaa valtion televisio- ja radiorahaston tilinpäätöksen, jonka liikenne- ja viestintäministeriö vahvistaa. Yleisradio Oy:n julkisen palvelun rahoituksen uudistus toteutettiin vuoden 2013 alusta. Valtion talousarvioon sisältyvästä määrärahasta suoritetaan vuosittain rahastolle Yleisradio Oy:n julkisen palvelun kustannusten kattamiseksi tarvittava summa. Määrärahan suuruudesta säädetään valtion televisio- ja radiorahastosta annetussa laissa (3§). Rahastoon siirrettiin vuonna 2014 talousarviosta 507,9 miljoonaa euroa. Edellisvuoteen verrattuna indeksitarkistuksen suuruus oli 7,9 miljoonaa euroa. Määräraha käytettiin kokonaisuudessaan Yleisradio Oy:n julkisen palvelun rahoittamiseen. Televisiomaksuvelvollisuus päättyi vuoden 2012 lopussa, joten uusia televisiomaksuja ei rahastoon enää kerry. Suorittamatta olevien televisiomaksujen perintää jatkettiin vielä vuonna 2014. Rahastoon kertyi saatavakannasta televisiomaksuja 0,7 miljoonaan euroa. Liikaa maksettuja televisiomaksuja palautettiin 0,1 miljoonaa euroa. Rahaston toiminnan kulut olivat yhteensä noin 1,2 miljoonaa euroa, mikä on 2,1 miljoonaa euroa vuotta 2013 vähemmän. Vähennys johtui televisiomaksutoiminnan alasajosta Viestintävirastossa. Vuoden 2014 lopussa seuraavalle vuodelle siirtyneiden varojen määräksi muodostui 10,2 miljoonaa euroa, mikä on 0,6 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuoden 2013 lopussa. (LVM viestintäneuvos Elina Ormo 0295 342 463)

Öljysuojarahaston vuoden 2014 tilinpäätöksen vahvistaminen ja ympäristöministeriön tilinpäätöskannanotto. Öljysuojarahaston hallitus on hyväksynyt vuoden 2014 tilinpäätöksen kokouksessaan 9.3.2015. Valtiontalouden tarkastusvirasto toteaa 1.4.2015 antamassaan tilintarkastuskertomuksessa öljysuojarahaston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2014, että tilinpäätös on laadittu rahaston tilinpäätöstä koskevien säännösten mukaisesti ja se antaa oikeat ja riittävät tiedot rahaston toiminnan tuloksesta ja toiminnallisesta tehokkuudesta sekä sen taloudellisesta asemasta. Tilinpäätös voidaan tilintarkastuskertomuksen mukaan vahvistaa. Ympäristöministeriö toteaa tilinpäätöskannanottonaan, että öljysuojarahaston hallitus on toiminnassaan riittävästi ottanut huomioon aikaisempien vuosien tilinpäätöksen vahvistamiseen liittyvät tavoitteet. Uutena tilinpäätöskannanottonaan ympäristöministeriö esittää, että öljysuojarahaston tulisi kehittää uudenlaista tehtävänjakoa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten kanssa ja parantaa pelastuslaitoksille ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksille suunnattua ohjeistusta. Rahaston toiminnan kehittämisessä tulee edelleen kiinnittää huomiota strategisen suunnittelun vahvistamiseen ja hyödyntää valtiontalouden tarkastusviraston 7.3.2014 valmistuneen Suomenlahden alusöljyvahinkojen hallintaa ja vastuita käsittelevän tuloksellisuustarkastuskertomuksen rahaston toimintaa koskevia havaintoja ja suosituksia. Vaikka öljysuojarahaston käsittelyajat lyhenivät edellisvuodesta, tulee rahaston edelleen kiinnittää huomiota hakemusten käsittelyaikoihin. Ympäristöministeriö asettaa rahastolle tulostavoitteeksi korvaushakemusten käsittelyn keskimäärin seitsemässä, ja puolessa tapauksista neljässä kuukaudessa. (YM ympäristöneuvos Anna-Maija Pajukallio 050 461 8652)

Valtion omistaman kiinteistön määräalan luovuttaminen aluevaihdossa. Ehdotetulla päätöksellä ympäristöministeriö valtuuttaa Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen luovuttamaan aluevaihdossa ympäristöministeriön hallinnassa olevasta, Mäntyharjun kunnassa sijaitsevasta tilasta Pienlahti, kiinteistötunnus 507-424-6-72, määräalan pinta-alaltaan 186 hehtaaria. Valtiolle perintönä tullut kiinteistö on valtioneuvoston päätöksellä 27.6.2013 luovutettu ympäristöministeriön hallintaan käytettäväksi luovutettavan määräalan osalta vaihto-omaisuutena hankittaessa luonnonsuojeluun tarkoitettuja alueita valtion omistukseen. Kiinteistön määräala luovutetaan UPM-Kymmene Oyj:lle, joka luovuttaa vaihdossa valtiolle luonnonsuojelutarkoituksiin yhteensä noin 319,1 hehtaarin alueet. (YM hallitusneuvos Satu Sundberg 050 550 9483)

 
Sivun alkuun