Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Statsminister Marin och premiärminister Kariņš utvecklade samarbetet mellan Finland och Lettland

Statsrådets kommunikationsavdelning 12.2.2020 13.13
Pressmeddelande 64
Pääministeri Marin ja Latvian pääministeri Karinš

Ett fördjupat samarbete mellan de nordiska och baltiska länderna var ett centralt tema för mötet mellan statsminister Sanna Marin och Lettlands premiärminister Krišjānis Kariņš. Ministrarna träffades i statsministerns tjänstebostad i Helsingfors onsdagen den 12 februari.

Finland och Lettland samarbetar intensivt i frågor som rör Östersjöregionens ekonomi, stabilitet och säkerhet. Vid årsskiftet öppnades till exempel en gemensam gasmarknad, FINESTLAT, i Finland, Lettland och Estland.

”Östersjöregionen är viktig för Finland både ur utrikes- och säkerhetspolitisk synvinkel och ur handels-, tillväxt- och miljöskyddssynvinkel. De nordiska och baltiska länderna är Finlands närmaste grannar och viktiga partner. Vårt samarbete är mycket värdefullt”, konstaterade statsminister Marin.

Statsminister Marin och premiärminister Kariņš diskuterade också många aktuella EU-frågor, bland annat förhandlingarna om budgetramen, Storbritanniens utträde ur EU, den europeiska gröna given och klimatpolitiken.

”Klimatet har en central roll i vårt regeringsprogram. Jag har också höga förväntningar på samarbetet på EU-nivå. Den europeiska gröna given är ett viktigt led i en rättvis omställning till ett klimatneutralt samhälle. Målet om att bli världens första klimatneutrala kontinent är både en utmaning och en möjlighet för EU”, konstaterade statsminister Marin.

Under sitt besök träffade premiärminister Kariņš också republikens president Sauli Niinistö. 

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Matti Niemi, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 045 679 1717, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Sivun alkuun