Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Suomi keskusteli samanmielisten maiden kanssa ajankohtaisista EU-asioista

Valtioneuvoston viestintäosasto
5.11.2020 19.34
Tiedote 700/2020
Ministeri Tuppurainen videokokouksessa

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen tapasi tänään videoyhteyden välityksellä Itävallan eurooppaministeri Karoline Edtstadlerin, Alankomaiden ulkoministeri Stef Blokin, Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofodin sekä Ruotsista eurooppaministeri Hans Dahlgrenin sijaisena valtiosihteeri Paula Olovssonin. Suomi kävi samanmielisten maiden kanssa laaja-alaista keskustelua ajankohtaisista EU:n yleisten asioiden neuvostossa esillä olevista asioista.

”Kesken kokouksen saimme kuulla, että Euroopan parlamentin kanssa saavutettiin tänään alustava sopu EU:n monivuotiseen rahoituskehykseen kytkeytyvästä oikeusvaltiomekanismista. Tämä on positiivista. Tulemme tarkastelemaan neuvoteltua tekstiä huolellisesti. Meille on tärkeää varmistaa vahva ja merkityksellinen mekanismi”, ministeri Tuppurainen totesi.

Ministerit keskustelivat tarpeesta tehostaa EU-tason yhteisiä ponnisteluja covid-19-pandemian torjumiseksi. EU-tason tiedonvaihtoa ja koordinaatiota on parannettava muun muassa testauksiin ja karanteeneihin liittyvissä kysymyksissä.

”Meidän on pidettävä kiinni keskeisistä periaatteistamme. On tärkeää suojella kansalaisten terveyttä ja estää pandemian leviäminen, mutta samalla on turvattava sisämarkkinoiden toiminta ja varjeltava vapaata liikkuvuutta.”

Kokouksen yhteydessä annettiin yhteinen julistus Wienin 2.11. terrori-iskun johdosta. Ministerit esittivät Itävallalle surunvalittelunsa.

”Wienin hyökkäys oli hyökkäys yhteisiä arvojamme vastaan. Lähetimme syvimmät osanottomme uhreille, heidän läheisilleen ja kaikille, joihin tämä hyökkäys on koskettanut. Korostimme, että tuomitsemme kaikenlaisen rasismin, antisemitismin ja ksenofobian”, Tuppurainen totesi.

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Heli Siivola, p. 0295 160 476 ja erityisavustaja (mediasuhteet) Emilia Tervonen p. 0295 161 035, valtioneuvoston kanslia

Sivun alkuun