Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Suomi tarjoaa kilpailukykyetuja datakeskusteollisuudelle

Government Communications DepartmentMinistry of Economic Affairs and Employment
Julkaisuajankohta 20.4.2017 10.50 | Julkaistu suomeksi 20.4.2017 klo 11.02
Tiedote 166/2017

Suomen toimintaympäristö tarjoaa jo nyt useita kilpailukykyetuja datakeskusteollisuudelle. Sen ovat huomanneet useat kansainväliset toimijat, kuten Google perustaessaan datakeskuksensa Haminaan. Suomen edullinen sähkö, toimivat tietoliikenneyhteydet, viileä ilmasto ja vakaa maaperä, korkeatasoinen ICT- ja tietoturvaosaaminen sekä ennustettava ja vakaa yhteiskunta ovat selkeitä vetovoimatekijöitä.

Copenhagen Economicsin tekemä selvitys datakeskusinvestointien Suomelle tuomista taloudellisista mahdollisuuksista julkaistiin tänään 20. huhtikuuta. Selvityksen tilasi Google ja se julkaistiin valtioneuvoston kanslian sekä työ- ja elinkeinoministeriön järjestämässä tilaisuudessa. Selvityksessä käsitellään laaja-alaisesti datakeskusten roolia digitalisoituvassa yhteiskunnassa sekä datakeskusteollisuuden potentiaalisia heijastusvaikutuksia Suomen taloudelle. Lisäksi selvityksessä esitetään toimenpide-ehdotuksia datakeskusteollisuuden toimintaympäristön kehittämiseksi.

- Selvitys antaa kattavan kokonaiskuvan datakeskusteollisuuden merkityksestä nykyajan digitalisoituvassa maailmassa, valtiosihteeri Paula Lehtomäki toteaa.

Selvityksen mukaan Suomella on mahdollisuuksia saada entistä merkittävämmät taloudelliset hyödyt datakeskuksista. Suomi on aktiivisesti kehittänyt viime vuosina vakaata ja luotettavaa toimintaympäristöä datakeskusliiketoiminnalle. Selvitys ja sen suositukset muodostavat hyvän pohjan jatkokeskusteluille toimintaympäristön parantamiseksi entisestään tulevaisuudessa.

- Digitalisaatio on yksi Suomen talouden kasvun kärjistä. Digitaalisen liiketoiminnan pohjaksi Suomi tarvitsee vankan infrastruktuurin, jonka muodostavat tiedon tallentamiseen käytettävät datakeskukset sekä nopeat ja luotettavat tietoliikenneyhteydet. Tämä infrastruktuuri tukee myös osaltaan hallituksen tavoitetta kehittää digitaalista liiketoimintaympäristöä ja tarjota yrityksille kehittyneitä hallinnon sähköisiä asiointipalveluja, Lehtomäki jatkaa.

Datakeskusteollisuus synnyttää kasvua ja taloudellista toimintaa. Suomeen houkutellaan aktiivisesti uusia ulkomaisia datakeskusinvestointeja, jotta Suomi voisi entistä tehokkaammin hyödyntää datakeskusten luomaa infrastruktuuria digitalisaation, robotisaation ja tiedon laajamittaisen hyödyntämisen kehittämistyössä.

Lisätietoja: talousneuvoston pääsihteeri Pekka Sinko, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 189 sekä teollisuusneuvos Eeva Vahtera, työ- ja elinkeinoministeriä, p. 050 559 9130

 
Sivun alkuun