Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston ohjausasiakirjojen valmisteluun opas

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 7.6.2022 13.16
Tiedote 373

Valtioneuvoston kanslia on laatinut oppaan, jonka tavoitteena on tukea ohjausasiakirjojen valmistelua sekä parantaa ohjausasiakirjojen yhdenmukaisuutta ja laatua. Tarkoituksena on selkeyttää valtioneuvoston yleisistunnossa päätettyjen ohjausasiakirjojen kokonaisuutta hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti. Oppaan laatimisessa ovat olleet mukana muutkin ministeriöt. Opas on luonteeltaan suositus.

Opas on laadittu siten, että sitä olisi mahdollista soveltaa eri tyyppisten ohjausasiakirjojen valmistelussa. Vaikka opas on tarkoitettu asiakirjojen valmisteluun valtioneuvostotasolla, voi sitä soveltuvin osin hyödyntää myös ministeriö- tai virastotasolla laadittavien ohjausasiakirjojen valmistelussa.
 
Oppaassa käydään läpi muun muassa asiakirjan mallirakenne, valmistelun vaiheet sekä se, miten asiakirjan valmistelussa on huomioitava sen rahoitus- ja budjettivaikutukset.

Valtioneuvostossa valmistellaan vaalikausittain lukuisia valtioneuvoston yleisistunnossa hyväksyttäviä ohjausasiakirjoja, jotka ovat keskenään hyvin erilaisia niin esitystavaltaan kuin tarkoitukseltaan. Ohjausasiakirjat voidaan jaotella karkeasti selontekoihin sekä valtioneuvoston periaatepäätöksinä annettaviin strategioihin, ohjelmiin ja erilaisiin suunnitelmiin.
 
Valtioneuvosto voi antaa eduskunnalle selonteon hallintoa tai kansainvälisiä suhteita koskevasta asiasta. Valtioneuvoston periaatepäätöksellä annetaan valtionhallinnolle ohjeita ja suuntaviivoja asioiden valmistelulle. Periaatepäätökset ovat lähinnä poliittisia kannanottoja. 
Ohjausasiakirjoilla ei ole välitöntä oikeudellisesti velvoittavaa roolia. Ohjausasiakirjan vaikuttavuus riippuu siitä, miten se kytketään osaksi valtioneuvoston muuta ohjaus- ja johtamisjärjestelmää.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Jouni Varanka, VNK, p. 0295 160 177, erityisasiantuntija Anna Kemppi, VNK, p.  0295 160 164
 

 
Sivun alkuun