Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Ahvenanmaan maakuntavähennys sote- ja maakuntauudistuksessa

Valtiovarainministeriö 3.3.2017 13.35 | Julkaistu suomeksi 3.3.2017 klo 20.24
Tiedote

Tiedonkulku sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen taloudellisista vaikutuksista Ahvenanmaalla on valitettavasti osoittautunut puutteelliseksi siitäkin huolimatta, että maakunta on saanut tietoa tulevasta uudistuksesta valmistelun aikana.

Ahvenanmaan maakunnan hallitukselle lähetettiin 23. tammikuuta erillinen muistio uudistuksen vaikutuksista. Tiedonkulun puutteet tulivat ilmi eilen kun sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksesta keskusteltiin eduskunnassa.

”On valitettavaa, että Ahvenanmaan maakuntaa koskevien vaikutusten yksityiskohdat eivät tässä vaiheessa olleet kaikkien tiedossa. Olemme nyt käyneet rakentavia keskusteluita Ahvenanmaan maakunnan kansanedustajan Mats Löfström kanssa eilisen väärinkäsityksen tiimoilta. Olemme hyvässä hengessä keskustelleet asian jatkokäsittelyn askelmerkeistä", sanoo valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki.

Sote-uudistuksen yhteydessä toteutettavan rahoitusuudistuksen on oltava neutraali Ahvenanmaan taloudelliseen asemaan nähden. Ehdotuksen mukaan valtion verotulot lisääntyvät huomattavasti ja tasoitusmäärän (eli yhteissumman) perusteettoman nousun välttämiseksi tasoitusperustaa olisi näin ollen laskettava vastaavasti. Itse tasoitusmäärää ei siis aiota laskea.

Ahvenanmaalle ehdotetaan maakuntavähennyksen uudistamista

Jottei Ahvenanmaan ansiotuloverotus kiristyisi, maakunnalle ehdotetaan uudistettua maakuntavähennystä.

"On hyvin tärkeää, että vähennyksellä varmistetaan neutraali tulos sekä ahvenanmaalaisille verovelvollisille että ahvenanmaalaisille kunnille", Hetemäki sanoo.

Valtiovarainministeriön ja Ahvenanmaan maakunnan hallituksen virkamiehet tapaavat 17. maaliskuuta käsitelläkseen uudistuksen vaikutuksia. Ennen sitä virkamiehet käyvät toki keskusteluja vaikutusarvioinneista.

Maakuntaneuvos Katrin Sjögren on kutsunut valtioneuvoston kaikki kansliapäälliköt Ahvenanmaalle toukokuussa. Vierailun yhteydessä tarjoutuu tilaisuus avoimelle keskustelulle ajankohtaisista asioista.

"Valtiovarainministeriön tavoitteena on koko ajan ollut ylläpitää hyviä suhteita Ahvenanmaan kanssa. Siksi on tärkeää, että otamme opiksi tapahtuneesta, parannamme yhteydenpitoa ja lisäämme luottamusta", sanoo Hetemäki.

Lisätietoja:

Martti Hetemäki, valtiosihteeri kansliapäällikkönä, puh. 0295 530 292, martti.hetemaki(at)vm.fi

aluehallintouudistus alueuudistus-arkisto rakenneuudistus sote-uudistus
Palaa sivun alkuun