Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Euroryhmä arvioi Kreikan tilannetta maanantaina

Valtiovarainministeriö 23.1.2015 9.19
Tiedote

Euromaiden valtiovarainministerit arvioivat Kreikan tilannetta maanantaina 26. tammikuuta. Tiistaina EU-maiden valtiovarainministerit käsittelevät muun muassa Euroopan investointiohjelmaa. Suomen edustaa kokouksissa valtiovarainministeri Antti Rinne.

Euroryhmä eli euromaiden valtiovarainministerit sopivat joulukuussa, että Kreikan toisen sopeutusohjelmaa pidennetään kahdella kuukaudella helmikuun loppuun asti. Pidennys antaa Kreikalle lisäaikaa panna toimeen ohjelman mukaiset uudistukset ja mahdollistaa Euroopan rahoitusvakausvälineen viimeisen lainaerän maksamisen Kreikalle.

Kreikassa pidetään parlamenttivaalit juuri euroryhmän kokouksen alla, 25. tammikuuta. Vaalit ovat lisänneet poliittista epävarmuutta siitä, miten Kreikan talouskasvu jatkuu ja maan julkinen talous saadaan vakautettua.

Ministerit arvioivat kokouksessaan, millaiset mahdollisuudet Kreikalla on saada sopeutusohjelmansa päätökseen.

Muita euroryhmän aiheita ovat jäsenmaiden alustavat talousarviosuunnitelmat, euron käyttöönotto Liettuassa, Kansainvälisen valuuttarahaston näkemys euroalueen taloudesta ja joulukuun Eurooppa-neuvoston eli EU-huippukokouksen seuranta.

Tukea investointeihin

EU-maiden valtiovarainministerit käsittelevät tiistaina Ecofin-neuvoston kokouksessa Euroopan investointiohjelmaa. EU:n komissio ehdottaa, että Euroopan investointipankin yhteyteen perustettaisiin uusi Euroopan strategisten investointien rahasto.

Investointien rahasto tukisi hankkeita, jotka ovat taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti tärkeitä. Tukea saisivat etenkin strategiset investoinnit ja alle 3000 työntekijän yritykset. Rahaston on tarkoitus aloittaa toimintansa ensi kesäkuussa, ja tavoitteena on saada aikaan 315 miljardin euron lisäinvestoinnit kolmessa vuodessa.

Suomi pitää tärkeänä, että komissio pyrkii edistämään kasvua ja kilpailukykyä investoinnein. Lisäselvityksiä tarvitaan kuitenkin siitä, kuinka rahastoa hallinnoidaan ja kuinka tuettavat hankkeet valitaan. Suomi korostaa yksityisten sijoittajien merkitystä investointien vauhdittamisessa.

Latvia ja komissio esittelevät työohjelmansa

EU:n uusi puheenjohtajamaa Latvia esittelee kokouksessaan Ecofin-työohjelmansa. Maa aikoo puheenjohtajakaudellaan edistää talouskasvua ja työllisyyttä muun muassa investointiohjelman kautta.

Työohjelmansa esittelee myös EU:n komissio, ja ministerit vaihtavat asiasta näkemyksiä. Komissio haluaa tänä vuonna erityisesti vahvistaa talouskasvua ja palauttaa luottamusta talouteen. Keskeinen osa tässä on investointiohjelma.

Lisäksi komissio keskittyy muun muassa finanssialan sääntelyn uudistamiseen, pääomamarkkinaunioniin ja veronkierron torjuntaan.

Suomi pitää puheenjohtajamaan ja komission työohjelmien painopisteitä pääosin hyvinä, sillä ne vastaavat ajankohtaisiin haasteisiin hyvin.

Vakaus- ja kasvusopimuksen joustoihin pelisäännöt

Valtiovarainministerit vaihtavat näkemyksiä talouspolitiikan koordinaatiosta. Komissio on tehnyt väliarvion niin sanotuista sixpack- ja twopack-lainsäädäntöpaketeista, joilla koordinoidaan jäsenmaiden talous- ja budjettipolitiikkaa. Arvio ei sisällä muutosehdotuksia. Suomi haluaa keskustella siitä, kuinka edistetään talouspolitiikan koordinaation avoimuutta ja yksinkertaistamista.

Esillä on myös komission tiedonanto vakaus- ja kasvusopimuksen joustavuuslausekkeiden tehostamisesta. Komission pyrkii täsmentämään, miten joustamisessa voidaan ottaa huomioon investoinnit, rakenteelliset uudistukset ja suhdannevaihtelut. Suomi pitää hyödyllisenä sitä, että menettelyjä ja käytäntöjä selkeytetään.

Lisäksi Ecofin-neuvosto valmistelee EU:n yhteisen linjan G20-maiden valtiovarainministereiden ja keskuspankkiirien kokoukseen, joka pidetään Istanbulissa 9.–10. helmikuuta.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Susanna Ikonen, puh. 02955 30049
Finanssineuvos Pekka Morén (ohjelmamaat), puh 02955 30290

[email protected]

Antti Rinne Rahoitusmarkkinat Talouspolitiikka
Palaa sivun alkuun