Hyppää sisältöön

EU-kokoukset
Sähköisten julkaisujen arvonlisäverosta syntyi sopu EU:ssa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 2.10.2018 11.16
Uutinen
Kuva: EU

EU:n jäsenmaat saavat halutessaan laskea sähköisten julkaisujen arvonlisäveron samalle tasolle kuin painettujen. EU-maiden valtiovarainministerit pääsivät asiasta poliittiseen yhteisymmärrykseen talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa Luxemburgissa tiistaina 2. lokakuuta.

Sähköisiin julkaisuihin sovelletaan nykyisin yleistä arvonlisäverokantaa, joka on Suomessa 24 prosenttia. Painettuihin kirjoihin ja tilattuihin lehtiin Suomi soveltaa alennettua 10 prosentin verokantaa.

Tulevaisuudessa jäsenmaat voivat soveltaa sähköisiin kirjoihin, sanomalehtiin ja aikakauslehtiin samaa alennettua verokantaa kuin painettuihin. Nykyisin EU-lainsäädäntö estää tämän.

Jäsenvaltiot päättävät verokannasta erikseen

Jokainen jäsenvaltio voi erikseen päättää, käyttääkö hyväkseen mahdollisuutta laskea sähköisten julkaisujen arvonlisäveroa. Suomi ratkaisee myöhemmin, tuleeko sähköisille julkaisuille alennettu verokanta ja missä laajuudessa.

Arvonlisädirektiivin muutoksesta syntyi poliittinen yhteisymmärrys, mutta asia vaatii neuvoston lopullisen hyväksynnän.

Suomea edusti neuvostossa valtiovarainministeri Petteri Orpo

Neuvoston tiedote (englanniksi)

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Risto Sakki, puh. 02955 30294, risto.sakki(at)vm.fi
Ministerin erityisavustaja Elisa Tarkiainen, puh. 0400 774789, elisa.tarkiainen(at)vm.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.