Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston kanslia kerää kokemuksia valtioneuvosto.fi-sivuston käytöstä ja kehittämistarpeista. Auta kehittämistyössä ja vastaa lyhyeen verkkokyselyyn

Ohjeistus maakuntien perustamiseen myönnetyn valtionavustuksen käytöstä toimitettiin maakuntien liitoille

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 20.3.2019 16.19
Tiedote

Valtiovarainministeriö on antanut maakuntien liitoille ohjeen maakuntien esivalmisteluun ja ICT-valmisteluun myönnetyn valtionavustuksen käytöstä. Ohje on annettu valtionapuviranomaisena.

Ohjeen laatimiseksi valtiovarainministeriö pyysi oikeuskanslerinvirastolta linjauksia valtionavustuksen käytöstä. Oikeuskanslerinvirasto antoi linjaukset 15.3.2019.

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen 8.3.2019 jättämän eronpyynnön vuoksi eduskunnan puhemiesneuvosto totesi, että eduskunnalla ei ole edellytyksiä käsitellä maakunta- ja sote-uudistusta, vaan uudistus kokonaisuudessaan raukeaa. Siten maakunta- ja sote-uudistusta koskeva työ kohdistetaan maakuntien esivalmistelun ja ICT-valmistelun päättämiseen. Päättämiseen liittyviä töitä ovat tehdyn työn dokumentointi, käytettyjen avustusten raportointi ja muu uudistusta välittömästi koskevan valmistelutyön hallittu alasajo.

Valtionavustuspäätösten mukaan avustuksia on saanut käyttää ainoastaan maakunnan perustamisen esivalmisteluun ja maakuntien ICT-valmisteluun. Avustuksena myönnettyä rahoitusta ei ole saanut käyttää muihin käyttötarkoituksiin.

Maakuntien liitot voivat käyttää myönnettyjä avustuksia maakuntien esivalmistelutyön ja ICT-valmistelutyön asianmukaisen päättämisen ajan. Sopimusten irtisanomista ja purkamista koskevat toimet on käynnistettävä ohjeen antamisen jälkeen. Avustusten viimeinen käyttöajankohta on 31.12.2019.

Maakuntien liittojen tulee toimittaa maakuntien esivalmistelu- ja ICT-valmistelun avustuksen käytöstä raportit valtiovarainministeriölle. Raportit on toimitettava viivytyksettä, kun maakunnan liitto on päättänyt uudistuksen valmistelutoimet.

Jos maakuntien liitoilta on jäänyt käyttämättä valtionavustusta, se tulee viivytyksettä palauttaa valtiovarainministeriölle.

Valtiovarainministeriön ohje maakuntien perustamiseen myönnetyn esivalmistelu- ja ICT-valmisteluavustuksen käytöstä
Esitys ohjeen sisällöstä
Valtiovarainministeriön kysymykset ja oikeuskanslerinviraston vastaukset maakunta- ja sote-uudistukseen myönnettyjen valtionavustusten käytöstä

Lisätietoja:

Alivaltiosihteeri Päivi Nerg, puh. 02955 30149, paivi.nerg(at)vm.fi
Finanssineuvos Ville-Veikko Ahonen, puh. 02955 30066, ville-veikko.ahonen(at)vm.fi, (maakuntien esivalmisteluavustus)
Budjettineuvos Tomi Hytönen, puh. 02955 30279, tomi.hytonen(at)vm.fi, (maakuntien ICT-valmisteluavustus)

 
Sivun alkuun