Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Pääministeri Antti Rinne ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk keskustelivat brexitistä

EU2019FIValtioneuvoston viestintäosasto
20.9.2019 18.48
Uutinen
Kuva: Viivi Myllylä, valtioneuvoston kanslia

Pääministeri Antti Rinne keskusteli 20. syyskuuta puhelimessa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kanssa 17.–18. lokakuuta kokoontuvan Eurooppa-neuvoston valmisteluista. Pääministeri Rinne keskusteli puheenjohtaja Tuskin kanssa erityisesti Iso-Britannian eroprosessiin liittyvistä kysymyksistä, unionin laajentumisesta ja Suomen EU-puheenjohtajana tekemästä työstä rahoituskehysneuvotteluissa.

Brexitin osalta pääministeri Rinne ja puheenjohtaja Tusk olivat yhtä mieltä siitä, että Iso-Britannian on nopeasti tehtävä esityksiä mahdollisista oikeudelliselta kannalta hyväksyttävistä ja toteuttamiskelpoisista vaihtoehtoisista järjestelyistä erosopimuksen niin sanotulle varajärjestelylle (backstop). Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Tusk keskustelee asiasta pääministeri Boris Johnsonin kanssa ensi viikolla. Tusk kiitti pääministeri Rinnettä ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronia siitä, että he ovat nostaneet asian kiireellisyyden esille.

EU-puheenjohtajamaana Suomi on edistänyt kaudellaan neuvotteluja EU:n seitsemänvuotisesta rahoituskehyksestä. Pääministeri Rinne esitti puheenjohtaja Tuskille, että Eurooppa-neuvosto kävisi lähiaikoina keskustelun rahoituskehyksen päälinjoista Suomen tekemän valmistelutyön pohjalta. Pääministeri Rinne ja puheenjohtaja Tusk keskustelivat myös EU:n laajentumispolitiikasta ja ilmastopolitiikan tavoitteista.

Lisätietoja

pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto, p. +358 50 468 5949

Sivun alkuun