Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Statsminister Antti Rinne och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk diskuterade brexit

EU2019FIStatsrådets kommunikationsavdelning
20.9.2019 18.48 | Publicerad på svenska 20.9.2019 kl. 19.03
Nyhet
Foto: Viivi Myllylä, statsrådets kansli

Statsminister Antti Rinne talade den 20 september i telefon med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk om förberedelserna inför mötet i Europeiska rådet den 17–18 oktober. Statsminister Rinne och ordförande Tusk diskuterade särskilt frågor som gäller Storbritanniens utträdesprocess, utvidgningen av unionen och det som Finland i egenskap av EU-ordförande gör för att föra förhandlingarna om budgetramen framåt.

När det gäller brexit var statsminister Rinne och ordförande Tusk eniga om att Storbritannien snabbt måste lägga fram förslag till eventuella juridiskt godtagbara och genomförbara alternativa arrangemang när det gäller den så kallade backstop-planen i utträdesavtalet. Europeiska rådets ordförande Tusk kommer att diskutera frågan med premiärminister Boris Johnson i nästa vecka. Tusk tackade statsminister Rinne och Frankrikes president Emmanuel Macron för att de framhävt att ärendet brådskar. 

I egenskap av ordförandeland har Finland främjat förhandlingarna om EU:s sju års budgetram. Statsminister Rinne föreslog för ordförande Tusk att Europeiska rådet inom en nära framtid ska diskutera budgetramens huvudriktlinjer utifrån de förberedelser som Finland har gjort. Statsminister Rinne och ordförande Tusk diskuterade också EU:s utvidgningspolitik och målen för EU:s klimatpolitik.

Mer information

Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för EU-ärenden, tfn +358 50 468 5949

Sivun alkuun