Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Valtiovarainministerit käsittelivät rahanpesun estämistä ja ilmastonmuutoksen hillintää

EU2019FIValtiovarainministeriö 5.12.2019 15.47
Uutinen
Suomen valtiovarainministeri Mika Lintilä kokouspaikalla
Kuva: Euroopan unioni

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto linjasi 5. joulukuuta lähivuosien painopisteitä rahanpesun estämisessä, pääomamarkkinaunionin syventämisessä ja ilmastonmuutoksen hillinnässä. Brysselissä pidettävän kokouksen puheenjohtajana toimi valtiovarainministeri Mika Lintilä.

Neuvosto hyväksyi strategiset tavoitteet rahanpesun ja terrorismin rahoituksen estämiselle. Painopisteitä ovat tulevina vuosina:

  • lainsäädännön EU-harmonisoinnin jatkaminen
  • valvonnan tehostaminen
  • viranomaisten yhteistyön ja tiedonvaihdon tehostaminen
  • selvitys itsenäisestä EU-tason valvontaviranomaisesta.

Suomi on puheenjohtajakaudellaan korostanut rahanpesun ja terrorismin rahoituksen estämisen merkitystä.

Ministerit hyväksyivät myös neuvoston ja Euroopan komission yhteisen lausuman niin sanotuista stablecoin-valuutoista, jotka lasketaan kryptovaluutoiksi. Kryptovaluutoiksi kutsutaan virtuaalisia maksuvälineitä, jotka kiertävät haltijalta toiselle ilman keskitettyä tilinpitoa.

Pk-yrityksille lisää rahoitusmahdollisuuksia

Neuvoston hyväksyi päätelmät EU:n pääomamarkkinaunionin syventämisestä, joka on yksi Suomen puheenjohtajakauden tavoitteista.

Pääomamarkkinoiden syventäminen parantaisi erityisesti pienten- ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia saada rahoitusta ja toisaalta kannustaa piensijoittajia sijoittamaan pääomamarkkinoille. Samalla se edistäisi muun muassa digitalisaatiota ja kestävää kehitystä.

Kestävän rahoituksen edistäminen ja muut ilmastotoimet jatkuvat

Ministerit keskustelivat kestävän rahoituksen tulevaisuudesta. Tarkoituksena on ohjata lisää yksityistä rahaa ilmaston kannalta kestäviin investointeihin. EU:n neuvosto, Euroopan parlamentti ja komissio neuvottelevat parhaillaan sijoitusten kestävyyden luokittelusta.

Ilmastonmuutos oli esillä laajemmin, kun valtiovarainministerit hyväksyivät neuvoston ilmastotyösuunnitelman. Suunnitelman mukaan valtiovarainministerien tulevien keskustelujen mahdollisia aiheita ovat kestävä rahoitus, vihreä budjetointi, hiilen hinnoittelu, vihreä verotus ja ympäristölle haitalliset tuet.

Pidän tärkeänä, että Suomi jättää vahvan kädenjäljen valtiovarainministereiden ilmastotyöhön ja ilmastoasiat vakiintuvat puheenjohtajakautemme tavoitteiden mukaan talous- ja rahoitusasioiden neuvoston työlistalle.
– valtiovarainministeri Mika Lintilä

Lisätietoja

Finanssineuvos Susanna Ikonen, valtiovarainministeriö, p. 02955 30049, susanna.ikonen(at)vm.fi

Palaa sivun alkuun