Hyppää sisältöön

Hallitus haluaa ehkäistä päihteistä johtuvia haittoja

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.12.2014 13.24
Tiedote -

Hallitus esittää, että 30 vuotta vanha raittiustyölaki korvataan uudella ehkäisevän päihdetyön järjestämistä koskevalla lailla. Lain tarkoituksena olisi ehkäistä ja vähentää alkoholista, huumeista, tupakasta ja lääkkeiden väärinkäytöstä ihmisille aiheutuvia haittoja.

Esityksen mukaan kunta vastaisi nykyiseen tapaan omalla alueellaan ehkäisevän päihdetyön organisoinnista. Kunnan tehtävänä olisi seurata päihteiden käyttöä, järjestää valistusta ja neuvontaa sekä kehittää päihdehaittoja ehkäisevää työtä yhteistyössä järjestöjen kanssa.

Uuden lain tavoitteena olisi lisätä terveyden ja hyvinvoinnin tasa-arvoa alueellisesti ja paikallisesti. Samalla lisättäisiin ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elinympäristöönsä ja omiin elämäntapoihinsa. Tällä hetkellä ongelmana on, että päihteiden aiheuttamat haitat sekä niiden ehkäisyyn käytettävät resurssit vaihtelevat eri kunnissa.

Kunnat saisivat ohjausta ja tukea laaja-alaisen ehkäisevän päihdetyön järjestämiseen aluehallintovirastoilta sekä valtakunnallisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.  

Ehkäisevän päihdetyön tarve on lisääntynyt Suomessa viime vuosina. Alkoholin käytöstä johtuvien haittojen määrä on ennätystasolla, vaikka kulutus on hieman laskenut. Myös tupakoinnin aiheuttamien sairauksien määrä jatkaa kasvuaan ja etenkin nuoret kokeilevat ja käyttävät huumeita entistä enemmän.

Päihdehaittojen ehkäisy ja vähentäminen lisäisi paitsi ihmisten hyvinvointia, se myös toisi kunnille säästöjä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan alkoholista, huumeista ja tupakasta aiheutuu vuosittain noin 1,6 miljardin euron välittömät kustannukset yhteiskunnalle. Suurimman osan kustannuksista maksavat kunnat.

Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle torstaina 11. joulukuuta. Lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2015 loppupuolella.

Lisätietoja

hallitusneuvos Ismo Tuominen, p. 02951 63341

Sivun alkuun