Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Hallitus päätti valtion rokotustutkimukseen liittyvien tehtävien luovutuksesta Finvacille ja osakeyhtiön rahoittamisesta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 16.6.2022 16.15
Tiedote 152/2022

Hallitus on päättänyt, että valtion rokotustutkimukseen liittyvät tehtävät siirretään Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta Finvac Oy:lle ja valtio sijoittaa yhtiöön 6,7 miljoonaa euroa enemmistöosakkaana.

Suomen valtio ja Tampereen korkeakoulusäätiö perustivat yhdessä Rokotetutkimuskeskus Finvac osakeyhtiön, joka yhdistää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen rokotetutkimuspalvelut yhdeksi valtioenemmistöiseksi erityistehtäväyhtiöksi. Joulukuussa 2021 tapahtuneen yhtiön perustamisen jälkeen yhtiötä on valmisteltu vastaanottamaan toiminnot Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja Tampereen yliopistolta. Nyt valtioneuvosto on käsitellyt asian ja valtio luovuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toiminnot ja tekee valtion pääomituksen yhtiöön aiemmin hyväksytyn lain mukaisesti. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta siirtyvä liiketoiminta sisältää mm.: 

  • Rokotetutkimustoimintaan kuuluva vaihto-omaisuus sisältäen siihen kuuluvat saamiset; 
  • Rokotetutkimustoimintaan kuuluvat velat; 
  • Rokotetutkimustoiminaan kuuluvat palvelu- ja muut sopimukset, tarjoukset, tarjouspyynnöt sekä sitoumukset; 
  • Rokotetutkimustoimintaan kuuluva henkilöstö; sekö 
  • Siirtyvään henkilöstöön (6kpl) liittyvät lomapalkkavelat sekä henkilösivukulujaksotukset. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen apporttina rokotekeskukselle luovuttamaan omaisuuteen sisältyy Suomen valtion pääomasijoitus, joka on määrältään 6,7 miljoonaa euroa. Toimintojensa luovutusta ja pääomasijoitusta vastaan THL saa 51 kappaletta yhtiön osakkeita, jotka luovutetaan sosiaali- ja terveysministeriölle. STM vastaa yhtiön omistajaohjauksesta valtion puolesta.

THL:n toimintojen siirtäminen rokotekeskukseen arvioidaan tapahtuvan 1.9.2022.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen luovutettavien toimintojen osalta on laadittu apporttisopimus samoin perustein.

Lisätietoja:

johtaja Tuula Helander, [email protected]

 
Sivun alkuun