Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Kvalitetsrekommendationen för äldreservicen uppdateras denna höst

Utgivningsdatum 15.9.2016 9.51
Nyhet

I samarbete med experter inom området uppdaterar social- och hälsovårdsministeriet kvalitetsrekommendationen för att trygga ett bra åldrande och förbättra servicen. Syftet är att framställa ett förslag till hur dygnetruntvården för äldre ska kunna utföras så väl som möjligt samtidigt som kommunernas utgifter skärs ned. Målet är att spara in 70 miljoner euro tills 2019.

Den senaste kvalitetsrekommendationen gavs till stöd för verkställandet av äldreomsorgslagen 2013. Den skrevs i främsta hand för kommunernas beslutsfattare och ledning till stöd för utveckling och utvärdering av äldreservicen. Den nya kvalitetsrekommendationen ska bland annat precisera grunderna för beräkning och dimensionering av personal. I rekommendationen föreslås också nya sätt att göra besparingarna på. Den uppdaterade rekommendationen ska vara tillgänglig i slutet av året.

Fokus på hemvård och flexibla arbetsrutiner

I äldreomsorgslagen fastställs att klienternas vårdbehov bestämmer personalens antal, kunnande och uppgiftsstruktur. Det måste finnas tillräckligt med personal med tanke på klienternas behov under alla tider på dygnet. I kvalitetsrekommendationen ingår det också konkreta rekommendationer om mängden personal i siffror för olika nivåer. Minimirekommendationen är den nivå som under inga omständigheter får underskridas. De genomsnittliga rekommenderade nivåerna är betydligt högre än minirekommendationen. För närvarande finns det mer personal vid många enheter än innan äldreomsorgslagen trädde i kraft.

Enligt familje- och omsorgsminister Juha Rehula uppdateras kvalitetsrekommendationen för att bättre motsvara aktuella utmaningar och målsättningar.

”Nu är det dags att utveckla hemvårdens innehåll. Med hjälp av kvalitetsrekommendationen, spetsprojektet och flera nyligen ändrade lagar strävar vi efter att äldre människor ska ha ett gott liv och kunna leva hemma. För det ändamålet behövs nya och innovativa serviceformer och flexibilitet i personalens arbetsrutiner. Genom gott ledarskap ser vi till att det finns lagom mycket personal i alla situationer, också i hemvården”, konstaterar minister Rehula. 

”Genom att förbättra servicen till närstående- och familjevårdare stöder vi vårdarna så att de orkar bättre. Under 2017 satsar vi på att utveckla närstående- och familjevården genom tilläggsanslag på 90 miljoner euro och därefter är anslaget 95 miljoner euro per år.

Äldreomsorgslagen preciseras

Det bereds också ändringar i äldreomsorgslagen. Bestämmelsen om ansvariga arbetstagare föreslås strykas eftersom en liknande bestämmelse ingår i socialvårdslagen som trädde i kraft 2015. Därtill föreslås det att förteckningen över vilken sakkunskap kommunen måste ha till sitt förfogande inom äldreservicen stryks ur lagen. Kommunen ska i framtiden bättre kunna avgöra själv vilken sakkunskap den skaffar och använder för att ordna äldreservice av hög kvalitet.

Ändringarna är en del av regeringens åtgärdsprogram för att minska kommunernas uppgifter och skyldigheter. 

Utvecklandet av hemvården för äldre fortsättningsvis ett viktigt spetsprojekt

För genomförandet av spetsprojektet för att utveckla hemvården för äldre och närståendevården för människor i alla åldrar finns det sammanlagt 30 miljoner euro under åren 2016–2018.

Projektets omfattande försök i landskapen som förenar många olika aktörer inleds i oktober. I försöket ingår centraliserad klient- och servicestyrning för äldre människor enligt principen om all service över samma disk, effektivare hemvård av hög kvalitet och modeller som kombinderar boende och service. För att stärka närståendevården öppnas center för närstående- och familjevård. Närståendevården för personer med minnessjukdomar, personer som får rehabilitering för mentalvårdspatienter eller missbrukare, och barn med funktionsnedsättningar ska också förbättras.

Projektet finansierar också förändringsagenternas verksamhet i landskapen. Förändringsagentens viktigaste uppgift är att skapa en samordnad servicehelhet för äldre inom landskapet och skapa nätverk för olika aktörer.

Ytterligare upplysningar

Hanna-Maija Kause, specialmedarbetare, tfn 02951 63109

Päivi Voutilainen, direktör, tfn 02951 63403

 
Sivun alkuun