Hyppää sisältöön

Liikunnan iloa vai päätöntä menoa?

Julkaisuajankohta 13.5.2011 6.24
Uutinen N5-57742

Perjantaina 13. toukokuuta vietetään Tapaturmapäivää. Tänä vuonna Tapaturmapäivä kannustaa liikkumaan turvallisesti. Liikuntatapaturmia sattuu vuosittain noin 350 000, ja ne aiheuttavat kaikista tapaturmista eniten vammoja.

"Liikunta lisää merkittävästi terveyttä, toimintakykyä ja hyvinvointia. Liikunnan turvallisuuteen on kuitenkin kiinnitettävä entistä enemmän huomiota tapaturmien välttämiseksi", sanoo neuvotteleva virkamies Merja Söderholm.

Liikuntatapaturmista kaksi kolmesta sattuu miehille. Vakavia vammoja syntyy eniten joukkuepeleissä kuten jalkapallossa, salibandyssä ja jääkiekossa. Turvallisimpia lajeja ovat uinti, kävely, soutu ja pyöräily.

Kunnollinen verryttely ja venyttely, asianmukaiset varusteet ja omien rajojen tiedostaminen suojaavat tehokkaasti tapaturmilta. Riittävä juominen, lepo ja ravinto takaavat hyvän vireystilan. Tapaturmasta johtuva vamma on tärkeää hoitaa kuntoon.

Tapaturmapäivän valtakunnallinen päätapahtuma järjestetään Tampereella. Tapaturmapäivää on vietetty vuodesta 1995, aina vuoden jonain perjantaina 13. päivä. Päivän tavoitteena on kiinnittää huomio keinoihin, joilla arjen vaaratilanteita voi välttää.

Tapaturmapäivän järjestävät sosiaali- ja terveysministeriö, sisäasiainministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, Tapaturmavakuutuslaitosten Liitto, Finanssialan Keskusliitto, Työturvallisuuskeskus, Liikenneturva, Terveyden edistämisen keskus, Turvatekniikan keskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos, Puolustusvoimat, Poliisihallitus, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Onnettomuustutkintakeskus ja Suomen Kuntaliitto.

Tänä vuonna mukana ovat lisäksi UKK-instituutti, Liikuntavammojen Valtakunnallinen Ehkäisyohjelma LiVE, Tampereen kaupunki, Varalan Urheiluopisto sekä Hämeen Liikunta ja Urheilu ry.

Sivun alkuun