Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Maailman terveyspäivä: vastustuskykyiset bakteerit uhka terveydelle

7.4.2011 10.56
Uutinen N5-57619
Maailman terveyspäivää vietetään 62. kerran tänään 7.4.2011. Päivän teemaksi WHO on valinnut mikrobien vastustuskyvyn maailmanlaajuisen leviämisen. Maailman terveysjärjestön mukaan lääkkeille vastustuskykyiset mikrobit ovat uhka monien tartuntatautien parantamiselle, pitkittävät sairastamista ja aiheuttavat kuolemia.

WHO:n painopiste on erityisesti HIV:ssä ja AIDSissa sekä tuberkuloosissa ja malariassa. WHO vetoaa hallituksiin ja yrityksiin, jotta ne panisivat täytäntöön sellaisia menettelytapoja ja keinoja, joilla erittäin vastustuskykyisten bakteerien leviämistä hillitään ja ehkäistään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tilanne on Suomessa kohtuullisen hyvä, koska bakteerien leviämistä pyritään torjumaan tehokkaasti. Bakteerien leviämistä yli maiden rajojen ei kuitenkaan pystytä estämään.

Länsimaissa ongelmana on myös laaja ja osin turha antibioottien käyttö. Antibioottien teho katoaa, mitä enemmän bakteerit sopeutuvat ja muuntuvat antibiooteille vastustuskykyisiksi. Antibioottien oikea käyttö voi estää bakteerien vastustuskyvyn kehittymistä.

verkkouutiset
Palaa sivun alkuun