Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi
FI

Mielenterveyden häiriöt eivät yksinään lisää väkivaltaisuutta

20.12.2012 12.51
Uutinen N5-61704

Julkisuudessa on keskusteltu paljon mielenterveyden häiriöiden ja väkivallan yhteyksistä. Vaikka monilla joukkosurmaajilla on todettu mielenterveyden ongelmia, tutkimustiedon perusteella mielenterveyden häiriöt eivät kuitenkaan aiheuta väkivaltaisuutta. Edes vakavat mielenterveyden häiriöt eivät yksinään ennusta väkivaltaista käyttäytymistä.

Mielenterveyden häiriöitä sairastavien henkilöiden väkivalta selittyy pääasiassa muilla tekijöillä, joita ovat esimerkiksi päihdeongelmat, aikaisempi väkivaltaisuus tai erilaisten psykososiaalisten ja ympäristöstä tulevien stressitekijöiden aiheuttama psyykkinen kuormitus. Psyykkistä kuormitusta voivat aiheuttaa esimerkiksi työpaikan menetys tai ero seurustelukumppanista.

Väkivallan riskiä on vaikea ennustaa luotettavasti, ellei arvioitavalla henkilöllä ole voimakkaita riskitekijöitä, kuten aikaisempaa väkivaltaisuutta.

Joukkosurmien ehkäisyssä tarvitaan monia keinoja, kuten mielenterveyden tukemista, mielenterveyden häiriöiden hoitoa ja ehkäisyä ja nuorten sosiaalisen osallisuuden tukemista, mutta myös joukkosurmia mahdollistavien välineiden saannin rajoittamista ja vaikuttamista opittuun joukkoampumisten malliin.

Lisätietoja

lääkintöneuvos Helena Vorma, p. 02951 63388

verkkouutiset
Palaa sivun alkuun